Business & Finance Πέμπτη 15/06/2023, 16:24
EKT

Σήμα Lagarde για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο: Δεν έχουμε φτάσει στον στόχο μας

Σήμα Lagarde για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο: Δεν έχουμε φτάσει στον στόχο μας

Είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, εκτός αν υπάρξει κάποια αλλαγή στο βασικό μας σενάριο ως προς την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε η Christine Lagarde στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Μάλιστα, σε ερώτηση σχετικά με την παύση στις αυξήσεις από τη Fed, σχολίασε η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. 

Οι επόμενες αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα ανέβουν σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα και θα παραμείνουν εκεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον μεσο-πρόθεσμο στόχο του 2%, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο», επισήμανε. 

Σύμφωνα με την κ. Lagarde, το τελικό ύψος των επιτοκίων είναι κάτι που θα ξέρουμε όταν φτάσουμε εκεί. «Αυτό που μας οδηγεί είναι ο τελικός στόχος του 2%», όπως είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενη στις προβλέψεις της ΕΚΤ, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά προβλέπεται να παραμένει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο. Ως εκ τούτου, σημείωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά σύμφωνα με την Λαγκάρντ την αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. 

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει φέτος στο 5,4%, ωστόσο το 2024 και 2025 η νέα πρόβλεψη είναι δυσμενέστερη. Συγκεκριμένα το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3% έναντι 2,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2025 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,3% από 2,1% που προβλεπόταν τον Μάρτιο. Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον δομικό πληθωρισμό, καθώς εωρούν τώρα ότι θα διαμορφωθεί σε 5,1% το 2023 και στη συνέχεια θα μειωθεί σε 3,0% το 2024 και 2,3% το 2025.   

Εξάλλου, επισήμανε ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς αποτελούν ολοένα και περισσότερο μια σημαντική πηγή πληθωρισμού. Οι αποδοχές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 5,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι μισθοί κατά 4,3% .

Επι τα χείρω αναθεωρήθηκαν επίσης και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 0,9% (έναντι 1% που ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου) κατά 1,5% το 2024 (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) ενώ αμετάβλητη στο 1,6% παρέμεινε η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2025

Η αύξηση επιτοκίων

Νωρίτερα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και προχώρησε ίσως στο προτελευταίο βήμα της άνευ προηγουμένου εκστρατείας σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής. Συγκεκριμένα, αποφάσισε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ επαναλαμβάνει ότι οι μελλοντικές της αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτηθούν αυστηρά από τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν για την πορεία της οικονομίας εν μέσω αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Πρόκειται για την όγδοη αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούλιο με τη συνολική αύξηση να φτάνει τις 400 μονάδες βάσης.

Το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων ανέρχεται πλέον σε 3,5%, το επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης είναι στο 4% από 3,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% από 4%, με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2023. Η αγορά προβλέπει μία ακόμα αύξηση επιτοκίων -πιθανότατα τον Ιούλιο- και κορύφωση του βασικού επιτοκίου στο 3,75%. Παράλληλα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα σταματήσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP από τον Ιούλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η Fed σπρώχνει τις ΗΠΑ σε ύφεση, φοβούνται οι traders των ομολόγων

Fed: Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια με σήμα ότι έρχονται και άλλες αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News