Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 16:08
BUSINESS & FINANCE

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες και τα κόστη δανεισμού θα αυξηθούν περαιτέρω για να τις τιθασεύσουν, ξεκαθάρισε η Lagarde

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν επίμονες και τα κόστη δανεισμού θα αυξηθούν περαιτέρω για να τις τιθασεύσουν, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για μια ακόμα αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Ενώ οι συνέπειες της ιστορικής σύσφιγξης νομισματικής πολιτικής γίνονται αισθητές στην πραγματική οικονομία, η Lagarde επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ένδειξη κορύφωσης του δομικού πληθωρισμού, ενώ οι τιμές των τροφίμων παραμένουν ανεβασμένες. 

«Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές», δήλωσε η Lagarde μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα βρεθούν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επιτευχθεί μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάσημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Lagarde σχετικά με τα επιτόκια, παρότι κινούνται στο πλαίσιο των δηλώσεων πολλών αξιωματούχων της ΕΚΤ, δείχνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Παρότι ο δομικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε τον Μάιο για δεύτερο συνεχή μήνα, οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές έχουν προβλέψει μια επιτοκιακή αύξηση στις 15 Ιουνίου.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης Gabriel Makhlouf έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τόσο στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όσο και του Ιουλίου, φέροντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3.75% από 3,25% που βρίσκεται τώρα.

Ο Ignazio Visco, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι είναι υπέρ μιας πιο σταδιακής προσέγγισης στα επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε ξανά ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα του Ιουλίου.

«Όπως έχουν τα πράγματα, χρειάζονται ακόμα αρκετές αυξήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Κατά την αποψή μου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα κορυφωθούν το καλοκαίρι». 

Πάντως, η Lagarde ήταν αισιόδοξη σχετικά με τις τράπεζες της ευρωζώνης στον απόηχο των πρόσφατων αναταράξεων στον κλάδο. 

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ισχυρή μέχρι στιγμής, αλλά συνεχίζουμε να αξιολογούμε πιθανούς κινδύνους, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ φάσμα δεικτών», είπε. «Δεν βλέπουμε αντιστάθμιση μεταξύ της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News