Business & Finance Κυριακή 5/03/2023, 09:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο – Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο – Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Για άλλη μία φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε σήμερα ότι είναι «πολύ, πολύ πιθανή» η αύξηση των επιτοκίων κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Correo, η Λαγκάρντ δήλωσε πως πρόκειται για μία απόφαση, η οποία είχε αναφερθεί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση «και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ, πολύ πιθανή»,

Στην περίπτωση που πράγματι αποφασιστεί τέτοια αύξηση στη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου, το επιτόκιο αναφοράς θα έχει ανέβει κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο ψηλά θα πάνε τα επιτόκια. Ξέρω ότι θα είναι υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα και ότι έχουμε κι άλλη δουλειά να κάνουμε, διότι δεν μπορούμε να κηρύξουμε νίκη. Κάνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Ο πονοκέφαλος του δομικού πληθωρισμού

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε μόνο οριακά τον Φεβρουάριο στο 8,5% έναντι του 8,6% τον Ιανουάριο. Ακόμη μεγαλύτερο σημείο προβληματισμού όμως αποτελεί το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 5,6% έναντι 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

«Αισθάνομαι σίγουρη ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2023, όσο ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε δύσκολα επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Και αναμένω σχετικά καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τη στασιμότητα του τελευταίου τριμήνου του 2022», δήλωσε.

Η ίδια υπενθύμισε επίσης ότι «οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν ύφεση το 2023. Αναμένουμε θετική ανάπτυξη και αυξημένη δραστηριότητα σε βάθος έτους. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα». Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την ανάπτυξη η Λαγκάρντ τόνισε: « ο βασικός προβληματισμός μας είναι ο πληθωρισμός. Δεν θέλουμε να “σπάσουμε” την οικονομία. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να καταστείλουμε τον πληθωρισμό».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ντε Γκίντος: Καθοριστικός ο δομικός πληθωρισμός για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Morgan Stanley: Στο 4% βλέπει τώρα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Λαγκάρντ: Σήμα για αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News