Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 15:08
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντε Γκίντος: Καθοριστικός ο δομικός πληθωρισμός για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Ντε Γκίντος: Καθοριστικός ο δομικός πληθωρισμός για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσει ο δομικός πληθωρισμός, τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιβραδυνθεί μέχρι τα μέσα του 2023 υπό του 6% από το τρέχον επίπεδο του 8,5%, ο δείκτης ο οποίος αφαιρεί τα αγαθά με μεγάλες διακυμάνσεις – όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια – ίσως παραμείνει σταθερός σε υψηλά επίπεδα.

«Τον Μάρτιο θα έχουμε κάποιες προβλέψεις, θα έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι «ο δομικός πληθωρισμός είναι πολύ, πολύ σημαντικός».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε ελαφρώς στο 8,5% έναντι 8,6% τον προηγούμενο μήνα. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, υποχώρησε σημαντικά στο 6,5% έναντι 7,3% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός στο μπλοκ ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,6% από 5,3% τον πρώτο μήνα του έτους.

Αλλάζει το τοπίο για τα επιτόκια

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ χθες άφησε ανοιχτό το περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις τέτοιου βεληνεκούς. Πλέον, οι αναλυτές προεξοφλούν τουλάχιστον άλλη μία αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας μετά τον Μάρτιο.

Μάλιστα, σήμερα η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, εκτιμώντας πλέον ότι θα ανέλθει για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 2,5%. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αποδίδουν τις νέες προβλέψεις στην εκτίμηση ότι ο δομικός πληθωρισμός θα κορυφώσει πιο αργά και σε πιο υψηλά επίπεδα από το προσδοκώμενο μέχρι τώρα.

Ο Γκίντος δήλωσε ότι προτού σταματήσει ο κύκλος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Στο 4% βλέπει τώρα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Λαγκάρντ: Σήμα για αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News