Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 18:27
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετάβλητη η στάση της ΕΚΤ – Ανεξαρτήτως της επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Αμετάβλητη η στάση της ΕΚΤ – Ανεξαρτήτως της επιβράδυνσης του πληθωρισμού

Μπορεί η κορύφωση του πληθωρισμού να είναι θετική είδηση για καταναλωτές, επιχειρήσεις και τραπεζίτες, είναι όμως πολύ νωρίς για να θεωρήσει κανείς ότι η Ευρώπη έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Τις τελευταίες ημέρες, τα στοιχεία σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία δείχνουν για τον Δεκέμβριο μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το προσδοκώμενο, ως αποτέλεσμα των κρατικών μέτρων στήριξης και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο, στα στοιχεία αυτά «κρύβονται» κλιμακούμενες πιέσεις σε δείκτες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, δηλαδή ακριβώς αυτούς που παρακολουθεί η ΕΚΤ για να καθορίσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Εξάλλου, η αιφνίδια αλλαγή στρατηγικής από την ΕΚΤ δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη δεσμευτεί για επιτοκιακή αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον ερχόμενο μήνα «και ενδεχομένως και τον αμέσως επόμενο». Επίσης, οι τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει στον στόχο του 2% μέχρι τα τέλη του 2025.

Λόγω του αποφασιστικού τόνου που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι προεξοφλούν πλέον και τις δύο επιτοκιακές αυξήσεις τον επόμενων μηνών. Αντίστοιχα στοιχήματα βάζουν και οι traders, αν και έχουν μειώσει τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά το τελικό ύψος των επιτοκίων, μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα δημοσιευτούν και τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο, με τους αναλυτές να αναμένουν δεύτερη συναπτή μείωση στο 9,5%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Νέα μείωση για τον Δεκέμβριο περιμένουν οι αναλυτές

Πληθωρισμός: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης και στη Γαλλία

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News