Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 13:04
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγκάρντ: Αδιαπραγμάτευτος ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό μεσοπροθεσμα

Λαγκάρντ: Αδιαπραγμάτευτος ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό μεσοπροθεσμα

«Μη διαπραγματεύσιμη» είναι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο επίπεδο-στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, δήλωσε πως η Τράπεζα θα συνεχίσει την έντονη στρατηγική, η οποία βασίζεται αφενός στα στοιχεία, αφετέρου στην ετοιμότητα για άμεση αντίδραση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αποκλίνει από τον τελικό στόχο.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε εκ νέου ανησυχίες για τον δομικό πληθωρισμό, καθώς δεν φαίνεται να έχει πτωτικές τάσεις. Ενώ «η πτώση των τιμών ενέργειας αποδυναμώνει έναν παράγοντα κλειδί» για τις πιέσεις αυτές, «η αύξηση των πιέσεων στις τιμές των νοικοκυριών ενδέχεται να αντισταθμίζει ένα μέρος αυτής της αποπληθωριστικής τάσης», σημείωσε η ίδια.

Διατηρώντας την στάση που υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε αύξηση επιτοκίων κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα, η Λαγκάρντ δήλωσε εκ νέου πως δεν θα γίνουν συμβιβασμοί στη σταθερότητα των τιμών σε βάρος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ή αντιστρόφως. «Έχουμε αρκετά εργαλεία, ώστε να προσφέρουμε ένεση ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εφόσον χρειαστεί και ώστε να διατηρηθεί η ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε.

Τράπεζες

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική αναστάτωση στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τον τραπεζικό κλάδο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, ώστε να δουν εάν οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στον δανεισμό.

«Ενώ οι πιο περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες είναι μέρος του μηχανισμού μέσω του οποίου η ποσοτική σύσφιγξη εν τέλει συγκρατεί τις επιπλέον πιέσεις στις τιμές και φέρνει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, θα διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία θα γίνει μεθοδικά», τόνισε η Λαγκάρντ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε ρότα, ίσως όμως αναγκαστεί την επόμενη φορά

Reuters: Πότε κρίθηκε η απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των 50 μονάδων βάσης

Λαγκάρντ: Καμία ειλημμένη απόφαση για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News