Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 12:21
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ύφεση ή όχι; Οι ενδείξεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Ύφεση ή όχι; Οι ενδείξεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Παρότι η δραστηριότητα στους ιδιωτικούς τομείς Γαλλίας και Γερμανίας συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο ακολουθώντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών, τα στοιχεία σχηματίζουν διαφορετική εικόνα για κάθε μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία για Γαλλία

Από τη μία πλευρά, ο σχετικός δείκτης της S&P για τη Γαλλία δείχνει υποχώρηση στο χαμηλότερο επίπεδο περίπου των τελευταίων δύο ετών, ιδίως λόγω της αδυναμίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Πρόκειται για δεύτερο συναπτό μήνα συρρίκνωσης, αλλά υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας: αφενός η πτώση στη μεταποίηση επιβραδύνθηκε δείχνοντας μία τάση ανάκαμψης, αφετέρου βελτιώθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη των παραγωγών. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η στατιστική υπηρεσία της χώρας προβλέπει ότι η Γαλλία θα αποφύγει οριακά την ύφεση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καταγράφοντας συρρίκνωση 0,2% αυτό το τρίμηνο και 0,1% το επόμενο.

Τι σημαίνουν τα στοιχεία για Γερμανία

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης της S&P για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία καταδεικνύει μεν διολίσθηση, αλλά σε βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς. Βέβαια, παραμένει κάτων του ορίου του 50, που σημαίνει συρρίκνωση.

Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν είναι απαισιόδοξες για τις προοπτικές του κλάδου το ερχόμενο έτος, αλλά το κλίμα ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τον Νοέμβριο. Αυτό αντανακλά και την πρόσφατη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχούν για την παγκόσμια οικονομία

Έρχεται νέα κρίση αλά 2008; Τι φοβούνται Roubini, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα

Οι αστοχίες που προετοιμάζουν τη νέα οικονομική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News