BUSINESS & FINANCE

UBS: Υποβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βλέπει στασιμότητα τον χειμώνα

UBS: Υποβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βλέπει στασιμότητα τον χειμώνα

Στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχωρά η UBS. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι η οικονομία θα είναι σχεδόν στάσιμη το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς η ύφεση στις ΗΠΑ, η νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ και οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές θα λειτουργήσουν σαν «βαρίδι» για την Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη του 2024 προβλέπεται υποτονική.

Έτσι, η UBS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,5% το 2023 (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στο 0,7% για το 2024 (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες). Για το 2025, η πρόβλεψή της παραμένει αμετάβλητη στο 1,1%, έναντι του 1,5% που περιμένει η αγορά.

Έπειτα από την τεχνική ύφεση του χειμώνα και τη μείωση του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2022 και το α΄ τρίμηνο του 2023, η UBS περιμένει τώρα ήπια θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο, καθώς οι υπηρεσίες (με κυριότερο τον τουρισμό) παραμένουν ανθεκτικές, την ώρα που η μεταποίηση είναι πολύ αδύναμη.

UBS: Υποβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βλέπει στασιμότητα τον χειμώνα-1

Όμως, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει προς το 0,1-0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Το φωτεινό σημείο στην Ευρωζώνη είναι η αγορά εργασίας, με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Καθώς δεν βλέπουν ιδιαίτερα σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν και σε πραγματικούς όρους, τους επόμενους μήνες.

Όμως, η άλλη όψη του νομίσματος της ισχυρής αγοράς εργασίας είναι ο κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού, που θα δυσκολέψει την προσπάθεια της ΕΚΤ να πιάσει τον στόχο του 2% εγκαίρως, παρά την χαμηλή ανάπτυξη, τονίζουν οι αναλυτές της UBS. Συνεπώς, ο οίκος εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κινηθούν σε περιοριστικά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα, όμως εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ για 2% μόνο το 2025.

Το βασικό σενάριο της UBS θέλει τα επιτόκια να καταλήγουν στο 4% έως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές μιλούν για κίνδυνο μιας ακόμα αύξησης, κατά 25 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο.  Η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται τον Ιούνιο του 2024.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Η περιφέρεια παίρνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης – Αύξηση 4,1% στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Goldman Sachs: Αυτή η οικονομία θα γίνει Νο2 του κόσμου σε 50 χρόνια

JP Morgan: To ράλι των ομολόγων μόλις τώρα ξεκινά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News