BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις

«Τα μαύρα σύννεφα διαλύονται», είναι το σχόλιο της Deutsche Bank για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς προχωρά στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 0,5%. Για το 2024, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 1%.

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις-1

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση φέτος τον χειμώνα, καθώς η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης βελτιώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης μέσω τριών βασικών καναλιών, σημειώνουν οι αναλυτές:

–          Χαμηλότερη αβεβαιότητα.

–          Μείωση του σοκ στο πραγματικό εισόδημα.

–          Μικρότερο σοκ στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις-2

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, υπάρχουν δύο ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν, αν και σε μικρότερο βαθμό, την ανάπτυξη:

–          Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τα lockdowns του κορωνοϊού, που αναμένεται να προσθέσει περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023.

–          Η μεγαλύτερη νομισματική σύσφιγξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Deutsche Bank έχει αναθεωρήσει τα επίπεδα στα οποία περιμένει ότι θα καταλήξει το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25% από το 3%, ενώ βλέπει κινδύνους για ακόμα υψηλότερα επιτόκια.

Οι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι έως τα μέσα του 2024 η ΕΚΤ θα έχει επιτύχει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, επιτρέποντας την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, μέχρι τα επίπεδα του 1,75%.

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις-3

Η παγκόσμια οικονομία

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,7% το 2023, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές. Αντίθετα, το άνοιγμα της Κίνας συμβάλλει στην αναβάθμιση των προβλέψεων.

Στις ΗΠΑ, ο οίκος περιμένει μια επιβράδυνση, πριν η οικονομία μπει σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με το τρέχον έτος να κλείνει με ανάπτυξη 1% και το 2024 στο 0,3%.

Deutsche Bank: Τα σύννεφα για την Ευρώπη διαλύονται – Μεγάλη αναβάθμιση στις προβλέψεις-4

Συνεπώς, η Deutsche Bank περιμένει αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο, με το κόστος χρήματος να καταλήγει στο 5,125% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης:

UBS: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Δεν θα έρθει ύφεση

ING: Ο καλός καιρός έσωσε την Ευρωζώνη – Οι νέες προβλέψεις

JP Morgan: Η Ευρώπη γλίτωσε την ύφεση 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News