Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός στο 6,4%

Γερμανία: Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός στο 6,4%

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο, εντείνοντας τις πιθανότητες να είναι αυξημένος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εν αναμονή των στοιχείων της Eurostat που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και τα οποία οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν χαρακτηρίσει κρίσιμα για την απόφασή τους στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκε 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα από 6,5% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση για 6,3% σε έρευνα του Bloomberg. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε αμετάβλητος από τον Ιούλιο στο 5,5%. Σε μη εναρμονισμένη βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. 

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία, ο οποίος αν και πολύ χαμηλότερος -στο 2,4%-  κατέγραψε επιτάχυνση για δεύτερο μήνα.

Οποιαδήποτε ένδειξη για επίμονα ισχυρή αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί ακόμη να πείσει την ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αξιολογούν εάν οι υποκείμενες πιέσεις είναι πολύ ισχυρές για να διακινδυνεύσουν μια παύση ή αν μια αποδυναμωμένη οικονομία μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς περαιτέρω σύσφιγξη.

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, από 5,8% τον Ιούλιο. Οι εθνικές μετρήσεις για το Βρανδεμβούργο και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη έδειξαν επίσης επιτάχυνση, ενώ επιβράδυνση καταγράφηκε στην Έσση και τη Βαυαρία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News