Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;

Πέρυσι, η ενεργειακή κρίση που «χτύπησε» τη Γερμανία ανάγκασε τα εργοστάσια της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους, είτε επρόκειτο για χημικά ή για μέταλλα και μηχανήματα. Φέτος, οι περικοπές στην παραγωγή συνεχίζονται. Όμως αυτή τη φορά, οι λόγοι δεν πρέπει να αναζητηθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά στην  ασθενή ζήτηση. Πλέον, τα αίτια της βιομηχανικής ύφεσης είναι βαθύτερα.

Οι τιμές-ρεκόρ στην ενέργεια που πυροδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν πλέον παρελθόν, αλλά η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών πλήττει τώρα τη ζήτηση. Έτσι, η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η χρήση φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες της Ευρώπης θα παραμείνει σε επίπεδα περίπου 20% χαμηλότερα από το 2021.

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;-1

«Δεν έχει να κάνει με τις τιμές πια, αλλά με τις οικονομικές συνθήκες», σημειώνει η Erisa Pasko, αναλύτρια φυσικού αερίου της Energy Aspects, σύμφωνα με το Bloomberg. «Βλέπουμε ακόμα σημαντική αδυναμία και αβεβαιότητα».

Στο βιομηχανικό πάρκο Gendorf, μία ώρα έξω από το Μόναχο, όπου  4.000 άτομα δουλεύουν για εταιρείες χημικών όπως οι 3M, Clariant και Westlake Vinnolit, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς. Το πάρκο εξαρτάται από το φυσικό αέριο  για να καλύψει  τις ανάγκες του για ηλεκτρικό  ρεύμα άνω του 1 TWh τον χρόνο, δηλαδή όσο θα ήταν αρκετό για να προμηθεύσει 300.000 νοικοκυριά. Όμως φέτος, θα χρειαστεί λιγότερο φυσικό αέριο.

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;-2

Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου –που πέρυσι έκαναν μέρος της βιομηχανικής παραγωγής ζημιογόνο- έχουν μειωθεί κατά 80%, εντούτοις το πιο ενεργοβόρο κομμάτι της γερμανικής βιομηχανίας δείχνει να δυσκολεύεται περισσότερο από άλλους τομείς της μεταποίησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χημικά, με την ένωση VCI να προβλέπει ότι η παραγωγή (εξαιρουμένων των φαρμάκων) θα μειωθεί κατά 11% το 2023.

Η Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αδυναμία της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο με την πιο απότομη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών που έχει καταγραφεί από την πανδημία του 2020.  Η συρρίκνωση της γερμανικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι είναι τόσο σοβαρή ώστε θα οδηγήσει την οικονομία –που μόλις βγήκε από την ύφεση- σε τριμηνιαία πτώση, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg.

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;-3

Έπειτα από τις τεράστιες επενδύσεις στο LNG, ο κίνδυνος ελλείψεων φυσικού αερίου θεωρείται μικρός για φέτος τον χειμώνα. Όμως αυτός ο φόβος έχει αντικατασταθεί από ανησυχίες για μια βαθύτερη ύφεση, οι οποίες έκαναν τις γερμανικές επιχειρήσεις διστακτικές να αυξήσουν την παραγωγή τους και πάλι.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια κομμάτια της παραγωγής που αντιστέκονται στην απαισιοδοξία. Η Yara International, η μεγαλύτερη εταιρεία λιπασμάτων της Ευρώπης, εξακολουθεί να περιμένει ισχυρότερη ζήτηση για αμμωνία για το υπόλοιπο του έτους. Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει περικόψει μόνο το 10% της παραγωγής της στην Ευρώπη, έναντι 30% στις αρχές του έτους.  «Η μεταβλητότητα στις τιμές προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά», λέει στο Bloomberg ο Magnus Ankarstrand, εκτελεστικός αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Yara. «Αλλά τελικά, οι αγρότες και οι διανομείς πρέπει να αγοράσουν, γιατί η αγορά θα χρειαστεί λιπάσματα για να παράξει τα τρόφιμα που χρειάζεται ο κόσμος».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

Γερμανία: Νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ βλέπουν οι οικονομολόγοι

Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Γερμανία: Νέα πτώση της βιομηχανικής παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News