Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 13:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί χάνει την ανταγωνιστικότητά της η Ευρώπη – Στροφή στη Β. Αμερική εξετάζουν οι CEOs

Γιατί χάνει την ανταγωνιστικότητά της η Ευρώπη – Στροφή στη Β. Αμερική εξετάζουν οι CEOs

Ενίσχυση της παρουσίας τους στη Βόρειο Αμερική σχεδιάζουν οι περισσότεροι CEO που συμμετέχουν σε μια ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρώπης, καθώς αυξάνονται οι φόβοι πως η Γηραιά Ήπειρος έχει αρχίσει να χάνει την ανταγωνιστικότητά της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το 57% των επικεφαλής πολυεθνικών που έχουν έδρα στην Ευρώπη εξετάζει στροφή επενδύσεων ή λειτουργιών – ή και των δύο – στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πρόκειται για αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists) και την δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη, Conference Board.

Μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων της έρευνας – τουλάχιστον το 80% – θεωρεί πως η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστικότητά της ως βάσης για τις βιομηχανίες. Αυτό συμβαίνει διότι η Γηραιά Ήπειρος λυγίζει υπό το βάρος των γεωπολιτικών κινδύνων, του υψηλού πληθωρισμού και του υψηλού κόστους ενέργειας. Επίσης, εντοπίζεται έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Βαρίδι» για τις επιχειρήσεις

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδείνωσε το ήδη δύσκολο κλίμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το οποίο εμφάνιζε χαμηλότερη ανάπτυξη παραγωγικότητας και περιοδικές κρίσεις. Μάλιστα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν πως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους είτε «κάπως αρνητικά» είτε «αρνητικά».

«Οι προσπάθειες της Ευρώπης να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από ποτέ λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, των ανεβασμένων τιμών ενέργειας σε σχέση με τα επίπεδα πριν το 2019, τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, τις σφιχτότερες πιστωτικές συνθήκες και τα έξοδα εισαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ», αναφέρεται στη σχετική έρευνα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, με το κλίμα να παρουσιάζει βελτίωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, μόλις ένα τέταρτο των ερωτηθέντων παραμένει αισιόδοξο για το επόμενο εξάμηνο.

Η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων περιλαμβάνει 60 επικεφαλής κορυφαίων πολυεθνικών με έδρα στην Ευρώπη. Συνολικά 56 διευθύνοντες σύμβουλοι συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Conference Board.

«Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα και υπάρχουν επείγουσες ενδείξεις ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης ως κορυφαίας βάσης για τη βιομηχανία», όπως δήλωσε ο Martin Brudermüller, διευθύνων σύμβουλος της BASF και πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις – και εμείς στην Ευρώπη βρισκόμαστε στο επίκεντρο», συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News