Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ

Τα σχέδια για επενδύσεις στην Ευρώπη επανεξετάζει μία σειρά πολυεθνικών, καθώς ο νέος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση-ρεκόρ 369 δισ. δολαρίων σε πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, έχει καταστήσει τις ΗΠΑ «μαγνήτη» για επιχειρήσεις.

Πολλά ηχηρά ονόματα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής – μεταξύ άλλων η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Northolt, ο γίγαντας του κλάδου των χημικών Linde, η Volkwagen και η ενεργειακή Enel – έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του νέου νόμου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται «πράσινες» επιχορηγήσεις σε εταιρείες. Ο IRA βέβαια έχει εγείρει σοβαρά ζητήματα ανταγωνισμού στους ευρωπαϊκούς κόλπους, ενώ η Κομισιόν έχει σκιαγραφήσει μόνον την «απάντησή» της για την προσέλκυση και διατήρηση των επιχειρήσεων.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προτιμούν να έχουν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης, έναντι της «ποινής» των ευρωπαϊκών αρχών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο CNBC ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία στην Ευρώπη, ο οποίος υπενθυμίζεται πως διατελεί και πρόεδρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μεταφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Mytilineos στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Είναι μία πιθανότητα. Δυστυχώς, δεν είναι μία πιθανότητα μόνο για τη δική μας εταιρεία, είναι για πολλές εταιρείες».

Ανάγκη στήριξης στην Ευρώπη

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογιστεί το μέγεθος των εκροών και των διαφυγόντων κερδών από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής. Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη απαιτούν περισσότερη στήριξη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι έφτασε ο καιρός για ένα «απλούστερο και ταχύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο». Παρουσίασε ένα «πράσινο» σχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων, ταχύτερες εγκρίσεις των «πράσινων» projects και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Στόχος του σχεδίου είναι – σύμφωνα με όσα είπε – όχι μόνο η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, αλλά και η απεξάρτηση από την Κίνα.

«Είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ισότιμο παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού», είχε δηλώσει η φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ευρώπη άργησε να «απαντήσει».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης, Bruegel, Μαρία Δεμερτζή, δήλωσε πως ο IRA είναι κατασκευασμένος με έναν τρόπο ο οποίος είναι πρωτίστως πολύ απλός και η λιτότητα πάντοτε «κερδίζει». «Αντιθέτως, οι μηχανές της Ε.Ε. Είναι πολύ πιο σύνθετες», συμπλήρωσε. Η κα Δεμερτζή κατέληξε λέγοντας πως «η Ε.Ε. έχει συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να κάνει περισσότερα για να ανταγωνιστεί διεθνώς». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

E.E.: Ο κίνδυνος ενός «πολέμου κρατικών επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News