Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 14:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Με χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων, γρηγορότερες εγκρίσεις των «πράσινων» projects και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στο αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 369 δισ.  δολαρίων, Inflation Reduction Act.

Το «Πράσινο Σχέδιο» που προτείνει η Κομισιόν, και το οποίο παρουσίασε η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στοχεύει όχι μόνο να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, ως βιομηχανικό κέντρο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα «πράσινα» προϊόντα, αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

«Είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ισότιμο παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Inflation Reduction Act θα ενθαρρύνουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν εκεί, καθιστώντας τις ΗΠΑ έναν ηγέτη στην πράσινη τεχνολογία, σε βάρος της Ευρώπης.

Και αυτό, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι η παγκόσμια αγορά για καθαρή ενέργεια μαζικής παραγωγής θα τριπλασιαστεί, περίπου στα 650 δισ. δολάρια τον χρόνο, έως το 2030, με τις σχετικές θέσεις εργασίας στη μεταποίηση να υπερδιπλασιάζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει ένα κομμάτι αυτής της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας, σε προσωρινή βάση, έως το τέλος του 2025. Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι δεν θα μπορέσουν όλες οι χώρες να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή την Γερμανία.

Βραχυπρόθεσμα, οι χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα 225 δισ. ευρώ των δανείων που έχουν απομείνει στο ύψους 800 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε η φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. θα ανακατευθύνει περίπου 250 δισ. ευρώ από το RepowerEU, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους. «Ξεφορτωθήκαμε εντελώς την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Εγινε πολύ γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό  είναι καλό», εξήγησε.  

Η Κομισιόν ελπίζει οι χώρες-μέλη να στηρίξουν το σχέδιό της στη Σύνοδο της 19ης Φεβρουαρίου, όμως μεγάλα κομμάτια του αναμένεται να μπουν σε σκληρές διαπραγματεύσεις.

Κάποιες χώρες έχουν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους με σημεία του σχεδίου, κυρίως με τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, με δεδομένο ότι οι μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από τις υπόλοιπες.

Υπάρχουν επίσης σαφείς διαφωνίες από κάποιες χώρες στο ενδεχόμενο το σχέδιο να περιλαμβάνει και περαιτέρω κοινό δανεισμό.

Μακροπρόθεσμα, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού sovereignty fund, που θα επενδύει σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

Τους επόμενους μήνες, η Κομισιόν θα προτείνει το Net-Zero Industry Act, που θα διευθετήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και θα εναρμονίζει τα στάνταρ στην Ε.Ε.. Το Critical Raw Materials Act θα προωθεί την εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες και το λίθιο, που αποτελούν κρίσιμες πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση.

Η Κομισιόν θέλει, επίσης, περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και συνεργασίες, ώστε να κάνει την εφοδιαστική αλυσίδα πιο ανθεκτική και να ανοίξει αγορές για τα πράσινα προϊόντα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

E.E.: Ο κίνδυνος ενός «πολέμου κρατικών επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Ολαφ Σολτς: Ζητά κοινή χρηματοδότηση στην Ε.Ε. για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News