Business & Finance Τετάρτη 21/12/2022, 15:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Amazon: Συμφωνία με Κομισιόν – Δεσμεύσεις σε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Amazon: Συμφωνία με Κομισιόν – Δεσμεύσεις σε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Νομικά δεσμευτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον οι δεσμεύσεις της Amazon για αποχή από τη χρήση δεδομένων που προέρχονται από πωλητές στην πλατφόρμα αγορών της και για τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα προγράμματα Buy Box και Prime. Η Κομισιόν ενέταξε χθες τις δεσμεύεις αυτές στους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών περί ανταγωνισμού της Κομισιόν, η Amazon πρότεινε τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

  • να βελτιώσει την παρουσίαση της δεύτερης ανταγωνιστικής προσφοράς Buy Box, καθιστώντας την πιο εμφανή και να συμπεριλάβει μηχανισμό επανεξέτασης σε περίπτωση που η παρουσίαση δεν προσελκύει την αναμενόμενη προσοχή των καταναλωτών·
  • να αυξήσει τη διαφάνεια και την έγκαιρη ροή πληροφοριών προς τους πωλητές και μεταφορείς σχετικά με τις δεσμεύσεις και τα νεοαποκτηθέντα δικαιώματά τους, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την έγκαιρη στροφή των πωλητών σε ανεξάρτητους μεταφορείς·
  • να καθορίσει τα μέσα με τα οποία οι ανεξάρτητοι μεταφορείς θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τους πελάτες τους από την Amazon, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων, ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης ισοδύναμες με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Amazon·
  • να βελτιώσει την προστασία των δεδομένων των μεταφορέων έναντι της χρήσης από τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες εφοδιαστικής της Amazon, ιδίως όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φορτίου·
  • να αυξήσει τις εξουσίες του εντολοδόχου παρακολούθησης θεσπίζοντας περαιτέρω υποχρεώσεις κοινοποίησης·
  • να δημιουργήσει κεντρικό μηχανισμό καταγγελιών, προσβάσιμο σε όλους τους πωλητές και μεταφορείς σε περίπτωση υπόνοιας μη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις·
  • να αυξήσει σε επτά έτη, αντί των πέντε ετών που προτάθηκαν αρχικά, τη διάρκεια των δεσμεύσεων σχετικά με το Prime και τη δεύτερη ανταγωνιστική προσφορά για το Buy Box.

Οι δεσμεύσεις αυτές καλύπτουν όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές πλατφόρμες αγορών της Amazon στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αποκλείουν την Ιταλία από τις δεσμεύσεις σχετικά με το Buy Box και το Prime ενόψει της απόφασης, της 30ης Νοεμβρίου 2021, της ιταλικής αρχής ανταγωνισμού με την οποία επιβάλλονται διορθωτικά μέτρα στην Amazon όσον αφορά την ιταλική αγορά.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ επί επτά έτη όσον αφορά το Prime και την παρουσίαση της δεύτερης ανταγωνιστικής προσφοράς για το Buy Box και επί πέντε έτη για τα υπόλοιπα σημεία των δεσμεύσεων. Υπό την εποπτεία της Επιτροπής, ένας ανεξάρτητος εντολοδόχος θα είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της εφαρμογής και της τήρησης των δεσμεύσεων.

Εάν η Amazon παραβεί τις δεσμεύσεις, η Επιτροπή δύναται να επιβάλει πρόστιμο ύψους έως και 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της, χωρίς να χρειαστεί να διαπιστώσει παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, ή περιοδική χρηματική ποινή ύψους 5% του ημερήσιου κύκλου εργασιών της για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Ιστορικό

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας σχετικά με τη χρήση μη δημόσιων δεδομένων των πωλητών στην πλατφόρμα αγορών της Amazon, διαπιστώνοντας ότι κατέχει δεσπόζουσα θέση στη γαλλική και τη γερμανική αγορά για την παροχή υπηρεσιών επιγραμμικής αγοράς σε τρίτους πωλητές. Κατάληξε επίσης ότι η εξάρτηση της Amazon από τα μη δημόσια επιχειρηματικά δεδομένα των πωλητών στην πλατφόρμα αγορών της για τη διαμόρφωση των αποφάσεών της στον τομέα της λιανικής στρέβλωνε τον θεμιτό ανταγωνισμό στην πλατφόρμα της και εμπόδιζε τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Παράλληλα, στις 10 Νοεμβρίου 2020, η Επιτροπή κίνησε δεύτερη έρευνα ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η Amazon για την επιλογή του νικητή του Buy Box και για την παροχή, στους πωλητές, της δυνατότητας να προσφέρουν προϊόντα στο πλαίσιο του προγράμματος Prime της Amazon, οδηγούν σε προνομιακή μεταχείριση του κλάδου λιανικής της Amazon ή των πωλητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες εφοδιαστικής και παράδοσης της Amazon. Με τη δεύτερη έρευνα διαπίστωσε προκαταρκτικά ότι η Amazon καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας για την παροχή υπηρεσιών επιγραμμικής αγοράς σε τρίτους πωλητές.

Επίσης η Επιτροπή διαπίστωσε προκαταρκτικά ότι οι κανόνες και τα κριτήρια της Amazon για τα προγράμματα Buy Box και Prime ευνοούν αδικαιολόγητα τη δραστηριότητα λιανικής της Amazon, καθώς και τους πωλητές που χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες εφοδιαστικής και παράδοσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News