Green Economy Τρίτη 31/01/2023, 21:22
GREEN ECONOMY

E.E.: Ο κίνδυνος ενός «πολέμου κρατικών επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ

E.E.: Ο κίνδυνος ενός «πολέμου κρατικών επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ

Μία ημέρα πριν από την παρουσίαση του «Πράσινου Σχεδίου» της Ε.Ε. που αποτελεί την «ευρωπαϊκή απάντηση» απέναντι στο τεράστιο αμερικανικό πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών ύψους 369 δισ.δολαρίων για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας, ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ των χωρών μελών με σημείο αιχμής επίμαχο θέμα των κρατικών ενισχύσεων. 

Σύμφωνα με τα προσχέδια που διέρρευσαν στους FT και στο Reuters, η Ε.Ε. σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογία μείωσης του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων φοροαπαλλαγών και φορολογικών πιστώσεων. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιδοτήσεις, πέραν της χαλάρωσης που είχε γίνει στο αποκορύφωμα της κρίσης της πανδημίας το 2020, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες μεταξύ των χωρών μελών για παραβίαση των ίσων όρων ανταγωνισμού και για πλήγμα της ενιαίας αγοράς. 

Μέσα σε αυτό το πρίσμα εντάσσεται και η νέα επιστολή που έστειλαν οι «επτά» στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να αρχίσει μία κούρσα κρατικών επιδοτήσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. 

Την επιστολη προσυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Εσθονίας, Φινλανδίας, Αυστρίας, Ιρλανδίας, Τσεχίας, Δανίας και Σλοβακίας, οι οποίοι τονίζουν ότι μία υπερβολικά μεγάλη οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από σαφείς αποτυχίες της αγοράς» και κατά συνέπεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία επικίνδυνη «κούρσα κρατικών επιδοτήσεων». Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Zbynek Stanjura δήλωσε επίσης ότι θα ήταν λάθος να κλιμακωθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. 

Σε αυτή την κατεύθυνση τάχθηκε άλλωστε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, παρότι η χώρα του δεν προσυπογράφει την επιστολή, αν και στηρίζει τη θέση αυτή, λέγοντας ότι είναι προτιμότερη η εμπορική διπλωματία παρά ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ στην Ουάσιγκτον στις 6 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 9 έως 10 Φεβρουαρίου όπου θα ζητηθεί το θέμα, με το Βερολίνο να θέλει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας συμπλήρωσε ότι η λήψη προστατευτικών μέτρων ως αντίποινα θα απειλήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών της Ε.Ε. και θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά και γι΄αυτό κάλεσε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση με τις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί ένα περιβάλλον θεμιτού ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να εισέλθει σε έναν πόλεμο κρατικών επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ με σημείο αιχμής το αμερικανικό πρόγραμμα των κρατικών επιδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση που περιλαμβάνεται στη Νομοθετική Πράξη για την Αντιμετώπιση του Πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι στις προτάσεις της Κομισιόν που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο δεν γίνεται λόγος για κοινές εκδόσεις χρέους, όπως έχουν ζητήσει η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες από τον Ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικονομίες με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια χειρισμών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Λίντνερ είπε ξανά ένα «ηχηρό όχι» στις εκδόσεις κοινού χρέους, προτείνοντας αντ΄αυτού να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που δεν έχουν ακόμη διατεθεί και να γίνει πιο σωστή διαχείριση του χρήματος, που σημαίνει να περιοριστεί η γραφειοκρατία, το ρυθμιστικό πλαίσιο και να μεταρρυθμιστεί το φορολογικό καθεστώς για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προσχέδιο Ε.Ε.: Η απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων

Ολαφ Σολτς: Ζητά κοινή χρηματοδότηση στην Ε.Ε. για τη στήριξη της πράσινης οικονομίας

E.E.: Ζητά από την Κομισιόν προτάσεις για τη θωράκιση της βιομηχανίας

     

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News