Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 17:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα της κρίσης για την Ιταλία: Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση σε junk

Ώρα της κρίσης για την Ιταλία: Η Moody’s απειλεί με υποβάθμιση σε junk

Ένα κρίσιμο τεστ θα κληθεί να περάσει σε λίγες ώρες η Ιταλία: παρότι η Fitch διατήρησε αμετάβλητη της αξιολόγηση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα την περασμένη εβδομάδα, η σημερινή αξιολόγηση της Moody’s ενδέχεται να είναι σκληρότερη.

Για τον οίκο Moody’s, η Ιταλία έχει αξιολόγηση Baa3, δηλαδή ένα επίπεδο πάνω από το junk, και αρνητικό outlook. Στην μικρή περίπτωση μίας ακόμη υποβάθμισης σήμερα, η Ιταλία θα βρεθεί στην κατηγορία junk, δηλαδή χαμηλότερα από τη Ρουμανία και μαζί με την Ελλάδα και αρκετές ακόμη αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία.

«Το βασικό μας σενάριο δείχνει ότι η Moody’s θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της…κρατώντας την επενδυτική βαθμίδα στο ιταλικό χρέος», εκτίμησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Ωστόσο βλέπουμε αμφίπλευρους κινδύνους να απορρέουν από αυτό το σενάριο», σημείωσαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η δυναμική του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σε συνδυασμό με τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του outlook από αρνητικό σε σταθερό. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση οι αναλυτές της Moody’s να δείξουν επιφυλάξεις λόγω της ασθενέστερης εικόνας που εμφανίζουν κάποια στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και της αβεβαιότητας γύρω από την αναδιάρθρωση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. «Παρότι αυτό είναι πιο απίθανο σενάριο κατά την άποψή μας, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε υποβάθμιση», συμπλήρωσαν.

Αντίστοιχα, οι αναλυτές της Societe Generale αναμένουν ότι η Moody’s δεν θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιταλίας.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία κρατά την επενδυτική βαθμίδα BBB με σταθερό outlook στις αξιολογήσεις δύο ακόμη μεγάλων οίκων, της S&P Global και της Fitch. Ακόμη βέβαια και στην περίπτωση που αποφευχθεί η υποβάθμιση από τη Moody’s, αναμένεται πως σύντομα θα υπάρξουν αναταραχές στη χώρα, καθώς η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα να ζητά αποπληρωμή των 500 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε φθηνά δάνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ιταλικές τράπεζες έλαβαν μεγάλο μερίδιο αυτών. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, μειώνοντας παράλληλα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Τέλος η νηνεμία στα ιταλικά ομόλογα

Από την αρχή του έτους, επικρατούσε αξιοσημείωτη νηνεμία στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, με το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς να ανέρχεται περί τις 190 μονάδες βάσης. Η κατάσταση αυτή αναμένεται βέβαια να αλλάξει στην περίπτωση υποβάθμισης από τη Moody’s σε συνδυασμό με τις «σφιχτότερες» πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν πλέον στην Ευρώπη, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα σε άνοδο των αποδόσεων και του risk premium των ιταλικών ομολόγων.

Στην περίπτωση βέβαια που ανέβουν οι αποδόσεις, ενδέχεται να προκληθούν τριγμοί στην οικονομική και πολιτική σκηνή ολόκληρης της Ευρωζώνης, καθώς η Ιταλία έχει -μετά την Ελλάδα- το υψηλότερο χρέος του μπλοκ. Ενδεικτικά, όταν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ανέβηκαν πέρυσι, με το spread να εκτινάσσεται στις 250 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού δεκαετούς, η ΕΚΤ έσπευσε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως «μαξιλάρι», προκειμένου να ηρεμήσει τις αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Η μοναδική χώρα που μπορεί να υποβαθμιστεί σε junk είναι η Ιταλία

Ιταλία: Ζητά παράταση ενός έτους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιταλία: Με έξτρα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News