Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Το μυστήριο της έκρηξης των εξαγωγών προς την Κίνα

Ιταλία: Το μυστήριο της έκρηξης των εξαγωγών προς την Κίνα

Μέσα σε ένα χρόνο περίπου, οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα τριπλασιάστηκαν. Η αύξηση αυτή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι από μόνη της αξιοσημείωτη, το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και οι ειδικοί δυσκολεύονται να εντοπίσουν την αιτία.

Συνολικά οι εξαγωγές προς την Κίνα ξεπέρασαν τα 3 δισ. τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση, ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα η αύξηση άγγιζε το 137%. Συγκριτικά, η Ιταλία εξήγαγε τον Ιανουάριο του 2022 προϊόντα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Κίνα. Μια τέτοια αύξηση θα προκαλούσε ερωτήματα ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πρώτον, σημειώνει το Bloomberg, είναι αξιοσημείωτη εξέλιξη από άποψη πολιτικής. Διότι μπορεί μεν η Ιταλία να είναι η μόνη χώρα της G7 που προσχώρησε στο τιτάνιο επενδυτικό πλάνο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, αλλά τα οικονομικά οφέλη της συνεργασίας από το 2019 είναι περιορισμένα. Παράλληλα, οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράνθηκαν αισθητά υπό την ηγεσία του τέως πρωθυπουργού Mario Draghi. Και η διάδοχός του στην εξουσία, η Giorgia Meloni, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία πριν το τέλος του έτους.

Επιπλέον, τα στοιχεία σε έναν συγκεκριμένο τομέα εγείρουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα: τα φάρμακα. Οι εξαγωγές αυτής της κατηγορίας προϊόντων αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στο 1,84 δισ. ευρώ από 98,5 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Τα ιταλικά ΜΜΕ αποδίδουν την έκρηξη αυτή στη ζήτηση για το UDCA στην Κίνα, μια ουσίας η οποία χρησιμοποιείται ιδίως σε φάρμακα για το συκώτι και φημολογείται -αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις- ότι βοηθά στην πρόληψη της Covid 19. Συνεπώς, πίσω από την αύξηση των εξαγωγών, μπορεί να κρύβεται η άρση των υγειονομικών μέτρων στην Κίνα και η συνεπακόλουθη έξαρση του ιού στη χώρα. Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, οι περισσότεροι πολίτες στην Κίνα κόλλησαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το οποίο σημαίνει ότι είχαν αναρρώσει πριν την αύξηση στις ιταλικές εξαγωγές.

Και σε κάθε περίπτωση η ζήτηση για το UDCA από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την έκρηξη στις εξαγωγές. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της Industria Chimica Emiliana, του μεγαλύτερου παραγωγού UDCA διεθνώς, ανέρχεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις εξαγωγές προς την Κίνα.

Επίσης, τα τελευταία σχετικά στοιχεία στην Κίνα δεν δείχνουν μαζικές εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο παράδοσης, τα φάρμακα κάθε είδους θα έπρεπε να φτάνουν στην Κίνα σε χρόνο, ώστε να ενσωματωθούν στα στοιχεία του Απριλίου. Ωστόσο δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή.

Άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η αλλαγή στο τοπικό εμπόριο.

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι η ζήτηση φαρμάκων στην Κίνα», δήλωσε στο Bloomberg ο Peter Ceretti, διευθυντής στην Eurasia Group. «Οι μεγάλες ιταλικές φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν όσο περισσότερα προϊόντα μπορούν. Και ίσως ορισμένες μεταφέρουν φάρμακα από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Ιταλία, ώστε να τα εξάγουν εκ νέου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Σήμα για αποχώρηση από την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας

Ιταλία: Ξανασκέφτεται τους στενούς δεσμούς της με την Κίνα

Moody’s: Η μοναδική χώρα που μπορεί να υποβαθμιστεί σε junk είναι η Ιταλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News