Green Economy Πέμπτη 16/03/2023, 17:51
GREEN ECONOMY

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Το νέο «πράσινο» σχέδιο της Ευρώπης για τη βιομηχανία, με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στις καθαρές τεχνολογίες, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Πρόκειται για τη βασική «άμυνα» της Γηραιάς Ηπείρου έναντι του αμερικανικού Inflation Reduction Act, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδότηση-ρεκόρ ύψους 369 δισ. δολαρίων σε πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια, καθώς και έχει καταστήσει τις ΗΠΑ «μαγνήτη» για επιχειρήσεις. Επίσης, η Κομισιόν προσβλέπει και στη μερική απεξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί σε τεχνολογίες φωτοβολταϊκών, αλλά και στην επεξεργασία ορισμένων καίριων πρώτων υλών.

Μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

Στόχος του νέου σχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα καλύπτει μέχρι το 2030 το 40% των αναγκών της σε εξοπλισμό για ηλιακή ή αιολική ενέργεια, μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμων, καθώς και βιοαέριο ή δέσμευση άνθρακα.

Το σχέδιο προτείνει την βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης αδειών για πράσινα έργα, ορίζοντας μέγιστη διάρκεια στους 18 μήνες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε χώρα θα πρέπει να ορίσει αρμόδια αρχή συντονισμού της διαδικασίας, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στα πράσινα έργα.

Επίσης, η Κομισιόν πρότεινε στόχο για δυνατότητα δέσμευσης 50 εκατ. τόνων άνθρακα κάθε χρόνο μέχρι το 2030, ενώ επίσης σύστησε και τη συμβολή των πετρελαιοπαραγωγών σε αυτόν τον στόχο.

Πρώτες ύλες

Δεδομένου ότι η ζήτηση για σπάνιες γαίες – προς αξιοποίηση σε ανεμογεννήτριες ή μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταξύ άλλων – αναμένεται να εξαπλασιαστεί στην Ε.Ε. μέχρι το 2050, το νέο σχέδιο της Κομισιόν θέτει σχετικούς στόχους. Ειδικότερα, πρότεινε την εξαγωγή του 10% των αναγκών της Ε.Ε., την ενίσχυση της δυνατότητας ανακύκλωσης αυτών των υλικών στο 15% και την αύξηση της δυνατότητας επεξεργασίας για το 40% των ετήσιων αναγκών της σε κάθε υλικό μέχρι το 2030.

Επίσης, στο πλαίσιο του σχεδίου, η Ε.Ε. θα πρέπει να μην εξαρτάται από μία χώρα για περισσότερο από το 65% σε κάθε υλικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον το 90% των αναγκών του μπλοκ σε σπάνιες γαίες καλύπτεται από την Κίνα.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει και τη σύσταση νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας, η οποία θα καθορίζει ποια πρότζεκτ είναι στρατηγικής σημασίας, ώστε να επιταχύνεται η αδειοδότηση και να βελτιώνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή ενδέχεται να συντονίζει και την εισαγωγή ορισμένων υλικών από τρίτες χώρες.

Ενιαία αγορά, υδρογόνο

Σύμφωνα με την Κομισιόν, έχουν εντοπιστεί εννέα τομείς-κλειδιά, βάσει των οποίων θα διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης της ενιαίας αγοράς, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. Αναμένεται να εξετάσει εκ νέου τους σχετικούς κανόνες, καθώς και να μειώσει τα διαχειριστικά βάρη και τις υποχρεώσεις κοινοποίησης πληροφοριών από τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η Κομισιόν σκιαγράφησε τα σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής καθαρού υδρογόνου μέσω ενός προγράμματος ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, οι επενδύσεις σε ηλεκτρολύτες και στις αντίστοιχες ανανεώσιμες ενέργειες ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 471 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Green Deal: Έτσι θα ανταγωνιστεί η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις στην Ευρώπη – Γιατί οι επιχειρήσεις μετακομίζουν στις ΗΠΑ

E.E.: Ο κίνδυνος ενός «πολέμου κρατικών επιδοτήσεων» με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News