Green Economy Τρίτη 17/01/2023, 13:29
ΣΧΕΔΙΟ

Πράσινη οικονομία: Πώς θα σταματήσει η «διαρροή» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Πράσινη οικονομία: Πώς θα σταματήσει η «διαρροή» των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ

Νόμο για στήριξη της πράσινης βιομηχανίας με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να σταματήσει τη «διαρροή» των επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ, προανήγγειλε σήμερα από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια σκιαγράφησε το σχέδιο, το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal και έχει στόχο να καταστήσει την Ευρώπη κέντρο πράσινης τεχνολογίας και βιομηχανικής καινοτομίας. Απώτερος στόχος είναι η φιλοδοξία της ηπείρου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

«Στόχος είναι να εστιάσουμε τις επενδύσεις σε στρατηγικά προγράμματα παράλληλα με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Θα κοιτάξουμε ιδίως πώς να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τις άδειες για νέα κέντρα παραγωγής πράσινης ενέργειας», δήλωσε η ίδια.

«Φυγή» προς τις ΗΠΑ

Η Ε.Ε. έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες για φυγή των επιχειρήσεων του κλάδου προς τις ΗΠΑ, όπου οι επιδοτήσεις προσφέρουν εύφορο έδαφος για ανάπτυξη του πράσινου τομέα. «Για να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, υπάρχει μία ανάγκη να ανταγωνιστούμε με τις προσφορές και τα κίνητρα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα εκτός Ε.Ε.», τόνισε.

«Εξ ου και θα προτείνουμε την προσωρινή προσαρμογή των κρατικών μέτρων στήριξης για επιτάχυνση και απλοποίηση. Ευκολότεροι υπολογισμοί. Απλούστερες διαδικασίες. Επιτάχυνση των εγκρίσεων», δήλωσε. Δεδομένων των διαφορετικών κανόνων και δυνατοτήτων που υπάρχουν στις χώρες της Ε.Ε. συμπλήρωσε: «Για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς και για να στηρίξουμε τη μετάβαση προς την πράσινη τεχνολογία κατά μήκος της Ε.Ε. οφείλουμε επίσης να αυξήσουμε την χρηματοδότηση της Ε.Ε. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα ετοιμάσουμε ένα ευρωπαϊκό Ταμείο ως μέρος της μεσοπρόθεσμης αξιολόγησης για τον προϋπολογισμό μας φέτος», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Ταμείο, δήλωσε ότι στο μεταξύ η Κομισιόν θα εξετάσει τις επιλογές για ταχεία και στοχευμένη στήριξη όπου χρειάζεται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ίσως μόνιμα

Κομισιόν: Βλέπει «φυγή» επενδύσεων προς τις ΗΠΑ – Πώς θα τη σταματήσει

Οι απειλές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Οι 4 κλάδοι που κινδυνεύουν περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News