Business & Finance Τετάρτη 19/07/2023, 16:34
IEA

Ρεύμα: Πέφτει η ζήτηση στην Ευρώπη – Προς νέο χαμηλό εικοσαετίας

Ρεύμα: Πέφτει η ζήτηση στην Ευρώπη – Προς νέο χαμηλό εικοσαετίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον μια εικοσαετία αναμένεται να φτάσει η ευρωπαϊκή ζήτηση για ρεύμα, καθώς η μείωση στη βιομηχανική παραγωγή τείνει να καταστεί μόνιμη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), η βαριά βιομηχανία στην Ευρώπη έχει περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές της λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειωθεί δραματικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Η ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας στην Ευρώπη απειλείται από το υψηλό κόστος ενέργειας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις από εδώ και στο εξής», ανέφερε η ΙΕΑ.

Πράγματι, οι βιομηχανίες στην Ευρώπη καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους, όσο το ενεργειακό κόστος είναι ψηλά και ενώ παράλληλα η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται. Μάλιστα, παρότι οι τιμές χονδρικές έχουν υποχωρήσει φέτος, μεγάλες βιομηχανίες εξετάζουν ακόμη πού να επεκταθούν ή να μετακινήσουν την παραγωγή τους.

Η ΙΕΑ όμως προειδοποίησε επίσης ότι στη δεδομένη περίοδο, η πίεση στο δίκτυο αυξάνεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και κατά συνέπεια των αναγκών για ψύξη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενδέχεται να οδηγήσουν τις αρμόδιες αρχές σε πρόκληση blackout, ώστε να αποσυμπιεστεί το δίκτυο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Ο καύσωνας ανεβάζει τη ζήτηση – Δοκιμάζουν το σύστημα οι φωτιές

ΙΕΑ: Δεν τελείωσαν οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου βλέπει η ΙΕΑ – Δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News