Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 12:01
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Υποχώρηση της μεταποίησης στα επίπεδα της πανδημίας

Ο εργοστασιακός δείκτης PMI μειώθηκε στο 44,6 από 45,8, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έναντι προβλέψεων την αναλυτών για 46,0

Ευρωζώνη: Υποχώρηση της μεταποίησης στα επίπεδα της πανδημίας

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η πανδημία έκλεισε τα εργοστάσια πριν από τρία χρόνια, απειλώντας να εκτονώσει τη δυναμική μιας οικονομίας που στηρίζεται πλέον στις υπηρεσίες.

Ο εργοστασιακός δείκτης PMI μειώθηκε στο 44,6 από 45,8, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, έναντι προβλέψεων την αναλυτών για 46,0.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε και αυτός στο 55,9 από το υψηλό ενός έτους του Απριλίου (56,2), ξεπερνώντας πάντως την πρόβλεψη για απότομη πτώση στο 55,6. Σημειωτέον ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Παράλληλα, ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου του 46,3 από 48,5. 

Πάντως, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της HCOB που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 53,3 τον Μάιο από το 54,1 του Απριλίου.

Ευρωζώνη: Υποχώρηση της μεταποίησης στα επίπεδα της πανδημίας-1

Στο συνολό του, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB για το μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 53,3 τον Μάιο από το 54,1 του Απριλίου.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη ότι η κακή πορεία της μεταποίησης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, επιβαρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, συμφωνούν με μια έρευνα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα από το επιχειρηματικό λόμπι του DIHK, η οποία δείχνει μηδενική ανάπτυξη φέτος.

Τα στοιχεία του PMI, πάντως, δείχνουν εν γένει αναπτυξιακές τάσεις της οικονομίας, παρότι αφήνουν κάποια ερωτηματικά για το εάν θα μπορέσει η ευρωζώνη να πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 0,4% το τρίμηνο, όπως προέβλεψε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

«Το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο χάρη στην υγιή κατάσταση του τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Ωστόσο, ο μεταποιητικός τομέας αποτελεί ισχυρό βαρίδι στη δυναμική της οικονομίας στο σύνολό της».  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κοιτάζοντας προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός, ο λόγος που αργεί η ΕΚΤ να πάρει αποφάσεις

Eurostat: Στο 4,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 7% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News