Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 20:06
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία

Είναι η Γερμανία και πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης; Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank δηλώνουν ότι προτιμούν τον όρο «ο πονεμένος αθλητής». Ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, η Γερμανία κατάφερε να αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ της κατά 26%, διατηρώντας το χρέος της σε σταθερά επίπεδα, το τελευταίο διάστημα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει μετά βίας καλύψει το χαμένο έδαφος, ενώ ο δανεισμός της αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Deutsche Bank, η διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 26% τα τελευταία 20 χρόνια, με το χρέος να παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό (στο 66% του ΑΕΠ σήμερα), ενώ αντίθετα, η Ευρωζώνη συνολικά εμφάνισε παρόμοια ανάπτυξη, αλλά με σαφώς μεγαλύτερη συσσώρευση χρεών (αύξηση έως και 30% στον δείκτη χρέους/ΑΕΠ από το 2003).

Συγκριτικά, η αμερικανική οικονομία εμφάνισε πολύ γρηγορότερη αύξηση του ΑΕΠ στο ίδιο διάστημα, αλλά με μία ακόμα πιο απότομη αύξηση του χρέους, κάτι που κόστισε στις ΗΠΑ την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ από τη Fitch.

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία-1

Τελευταία, η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς από το ξέσπασμα της πανδημίας, η Γερμανία έχει εμφανίσει χαμηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ ο δανεισμός της έχει αυξηθεί, λόγω της υλοποίησης αρκετών δημοσιονομικών μέτρων στήριξης (για την πανδημία, την Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση).

Ειδικότερα, μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η Ευρωζώνη έχει αναπτυχθεί σε πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τις ΗΠΑ, ενώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία εμφανίζει μια από τις ασθενέστερες τροχιές ανάπτυξης. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από 3,5 χρόνια.

Deutsche Bank: «Πονεμένος αθλητής» όχι «μεγάλος ασθενής» η Γερμανία-2

Βέβαια, η Γερμανία έχει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων για να στηρίξει την οικονομία της με δημοσιονομικά μέτρα, καθώς το χρέος της παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη, ως προς το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η σοβαρότερη από τις αρκετές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η γερμανική οικονομία το επόμενο διάστημα έχει να κάνει με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ενώ τα σχέδια της Γερμανίας για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών ρύπων είναι υποδειγματικά, αυτά αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την ενεργοβόρο βιομηχανία της χώρας.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία έχουν μειωθεί τελευταία, αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια και δύο φορές πιο ψηλές σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αυτή η διαφορά, σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων των ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act, επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων, τονίζει η Deutsche Bank.

Από την άλλη, το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό παραμένει ένας θετικός παράγοντας για το γερμανικό επιχειρείν, καθώς οι εταιρείες του δείκτη DAX παράγουν περίπου το 15% των κερδών τους στην Κίνα.

Συνολικά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ομαλοποιηθεί τους επόμενους 12 μήνες, με την γερμανική οικονομία να εμφανίζει χαμηλή ανάπτυξη το 2024 (0,3% έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη) αλλά και επιτάχυνση το 2025 (1,7% έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη).

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Η Γερμανία θα γίνει ο «ασθενής της Ευρώπης», χωρίς αλλαγές

Βόμβα από Hans-Werner Sinn: Η Γερμανία «ασθενεί» ξανά – Στρέφεται προς τα δεξιά

Γερμανία: Θα γίνει ξανά ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News