BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Τα 200 δισ. ευρώ δεν θα σώσουν τη Γερμανία από την ύφεση

Capital Economics: Τα 200 δισ. ευρώ δεν θα σώσουν τη Γερμανία από την ύφεση

Τελικά, το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται αλλά ούτε και θα μπορέσει να σώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από την ύφεση, προειδοποιεί  η Capital Economics.

Το πακέτο των 200 δισ.  ευρώ θα καλύψει ένα νέο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανακεφαλαιοποίηση τριών εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Κατόπιν και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, η Capital Economics επισημαίνει ότι το πακέτο της Γερμανίας μπορεί να μοιάζει πολύ μεγαλύτερο από τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες, αλλά στην πράξη, θα αποδειχθεί μικρότερο από ό,τι φαίνεται.

Capital Economics: Τα 200 δισ. ευρώ δεν θα σώσουν τη Γερμανία από την ύφεση-1

Μαζί με τα 100 δισ. ευρώ των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, το πρόσθετο ποσό ανεβάζει το ύψος της δημοσιονομικής στήριξης στο 8,3% του ΑΕΠ.

Όμως, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι πραγματικές δαπάνες στη Γερμανία θα είναι πολύ χαμηλότερες από το «ταβάνι» των 200 δισ. ευρώ, ενώ και οι άλλες χώρες θα πάρουν πρόσθετα μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος, το γερμανικό πακέτο δεν θα μοιάζει τόσο μεγάλο.

Κυρίως, όμως, αυτό το δημοσιονομικό πακέτο δεν θα αποτρέψει τη γερμανική οικονομία από το να βυθιστεί ίσως στη βαθύτερη ύφεση που θα σημειωθεί στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν θα αντισταθμίσει πλήρως το κόστος του ενεργειακού σοκ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά: Για παράδειγμα, θα θέσει το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μόνο στο 80% της κατανάλωσης του μέσου νοικοκυριού. Και η γερμανική βιομηχανία θα δεχθεί ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα, γιατί έχει έναν αριθμό από ενεργοβόρες επιχειρήσεις  και μεγαλύτερη εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση, η οποία εξασθενεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics δεν θεωρεί ότι το πακέτο των 200 δισ. ευρώ θα πρέπει να γεννά ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας. Η κυβέρνηση θα ανακτήσει μέρος του κόστους μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τις «συνεισφορές αλληλεγγύης» των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα έχουν υπάρξει υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν φέτος. «Επομένως, τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση», σημειώνουν οι αναλυτές και προβλέπουν ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα του 2021 (3,7%) για φέτος, αλλά θα εμφανίσει μικρή μείωση το 2023.

Σύμφωνα με την Capital Economics, το πακέτο της Γερμανίας ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Έχοντας ανακοινώσει μια δημοσιονομική παρέμβαση αυτής της κλίμακας, είναι δύσκολο για την γερμανική κυβέρνηση να αντισταθεί στις εκκλήσεις για περισσότερο επιμερισμό του βάρους της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν οι τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν.

Διαβάστε επίσης: 

Ε.Ε: Στο «μικροσκόπιο» το σχέδιο στήριξης της Γερμανίας ύψους 200 δισ. ευρώ

Ενεργειακή Κρίση: Διχάζουν τα 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας – Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες

Ενέργεια: Δυσαρέσκεια στην E.E. για τα 200 δισ. ευρώ των γερμανικών επιδοτήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News