Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: «Χλωμιάζει» η ανάκαμψη μετά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo

Γερμανία: «Χλωμιάζει» η ανάκαμψη μετά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία χειροτέρευσαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, υπονομεύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη στη μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 84,3 τον Δεκέμβριο από 85,1 τον προηγούμενο μήνα έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μικρή άνοδο. Παράλληλα, o δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώησε επίσης στις 88,5 μονάδες τον Δεκέμβριο από 89,4 τον Νοέμβριο.

«Η οικονομία είναι αδύναμη και περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό μια ανάκαμψη, η οποία δεν έρχεται», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, στο Bloomberg. «Αυτό είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε. 

Η χώρα ενδέχεται να υποστεί μια ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, καθώς συνεχίζει να ταλανίζεται από διστακτικότητα στην κατανάλωση, αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και γεωπολιτικές εντάσεις. Ενώ η προηγούμενη προσδοκία ήταν για στασιμότητα το τέταρτο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία καθιστούν πιο πιθανή μια δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση, δήλωσε ο Fuest. 

Επιπλέον, η αβεβαιότητα αυξήθηκε από τα κυβερνητικά παζάρια για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τις τελευταίες εβδομάδες. Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς συμφώνησε telik;a σε μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές επιδοτήσεων και μια υψηλότερη τιμή άνθρακα για να καλύψει την «τρύπα» που προκλήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα κατά της χρήσης κεφαλαίων που προέρχονταν από Ταμείο για την πανδημία στον επόμενο προϋπολογισμό. 

Ενώ ο άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξη μπορεί να είναι περιορισμένος, «το ζήτημα είναι ίσως περισσότερο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Fuest. «Αυτό που θα χρειαζόμασταν είναι μια πειστική στρατηγική οικονομικής πολιτικής για την επιστροφή στην ανάπτυξη, μια στρατηγική για την ανάκαμψη. Και αυτή η στρατηγική λείπει εντελώς», πρόσθεσε.

Οι επιχειρηματικές έρευνες της S&P Global την Παρασκευή έδειξαν επίσης επιδείνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα αυτόν τον μήνα, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω συρρίκνωση. Η δυναμική επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Συμφωνία για τον προϋπολογισμό με περικοπές και διατήρηση του «φρένου χρέους»

Ευρωζώνη: Σήματα ύφεσης δίνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Ευρωζώνη: Προμήνυμα ύφεσης από την πτώση της μεταποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News