Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 12:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Προμήνυμα ύφεσης από την πτώση της μεταποίησης

Ευρωζώνη: Προμήνυμα ύφεσης από την πτώση της μεταποίησης

Η Eυρωζώνη υπέστη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο, μια ακόμα ένδειξη ότι η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, έναντι προβλέψεων για πτώση 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Η μείωση της παραγωγής τη φέρνει στο χαμηλότερο από το 2020.

Πάντως, τα νέα της Eurostat είναι θετικά για την Ελλάδα, στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΕ τον Οκτώβριο κατά 10,8%, ενώ η μηνιαία αύξηση ήταν στο 6%, επίσης το μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Ευρωζώνη: Προμήνυμα ύφεσης από την πτώση της μεταποίησης-1

Το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής στην αρχή του τελευταίου τριμήνου του 2023 δείχνει ότι η μεταποίηση και η υπόλοιπη οικονομία έχουν περισσότερο έδαφος να καλύψουν για να αποφύγουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που θα ισοδυναμούσαν με ύφεση. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι η Ευρωζώνη δεν θα την αποφύγει, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση τον μήνα, με πτώση 1,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην παραγωγή ενέργειας. 

Οι μετρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση προκαλεί ευρείες επιπτώσεις στους εξαγωγείς της Ευρώπης. Και οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής σημείωσαν μηνιαία μείωση της παραγωγής τους.

Παράλληλα, δίνουν μια εικόνα της σκληρής πραγματικότητας στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει της διήμερης συνεδρίασής τους, σήμερα και αύριο, οπότε και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τη νομισματική πολιτική αλλά θα δημοσιεύσουν και τις νέες οικονομικές προβλέψεις τους. 

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων ήδη σε τρεις μήνες από τώρα, αν και τα μέχρι τώρα μηνύματα δείχνουν ότι το πιθανότερο είναι να αργήσουν λίγο να το πράξουν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος εν μέσω δημοσιονομικού χάους

Δημοσκόπηση Bloomberg για την Ευρωζώνη: Έρχεται η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News