Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος εν μέσω δημοσιονομικού χάους

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος εν μέσω δημοσιονομικού χάους

Οι επενδυτικές προσδοκίες βελτιώθηκαν απροσδόκητα στη Γερμανία για πέμπτο μήνα, ενισχύοντας την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να σταθεροποιηθεί καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο 12,8 τον Δεκέμβριο από 9,8 τον Νοέμβριο – αψηφώντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για πτώση. Επίσης, αύξηση κατέγραψε και η μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για τη Γερμανία αυξήθηκε στις -77,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις -79,8 τον Νοέμβριο.

«Παρά την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, η εκτίμηση της κατάστασης και οι οικονομικές προσδοκίες για τη Γερμανία βελτιώθηκαν και πάλι ελαφρώς», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach σε ανακοίνωσή του. «Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι διπλασιάστηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια μεσοπρόθεσμα».

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος εν μέσω δημοσιονομικού χάους-1

Μετά από έναν πρωτοφανή κύκλο νομισματικής σύσφιγξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον έχει τελειώσει  με την αύξηση των επιτοκίων, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στο πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις. Η πρόεδρος Christine Lagarde είναι πιθανό να ερωτηθεί σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Μάρτιο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για φέτος.

Η οικονομική κατάσταση είναι λιγότερο ενθαρρυντική: Η Γερμανία διανύει σχεδόν σίγουρα την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η συρρίκνωση του τρίτου τριμήνου θα ακολουθηθεί από άλλη μια κατά την τρέχουσα περίοδο. Η Bundesbank δήλωσε ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να εκτείνεται μόνο το επόμενο έτος, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμψουν και η κατάσταση θα βελτιωθεί στον σημαντικό τομέα της μεταποίησης. Οι κατασκευαστές – η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας – επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ακριβή ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά της, αλλά πάντως τον Νοέμβριο το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

Εξάλλου, το χάος που επικρατεί σχετικά με τον προϋπολογισμό της Γερμανίας δεν βοηθά την κατάσταση. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του κυβερνητικού του συνασπισμού προσπαθούν να σφραγίσουν μια συμφωνία για ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το 2024, αφού μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας πριν από έναν μήνα ανέτρεψε την πρακτική δεκαετιών της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τα ειδικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Άλλαξαν οι ρόλοι: Η Γερμανία το νέο «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης;

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Γερμανία της κρίσης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News