Business & Finance Δευτέρα 27/02/2023, 09:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλεί το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλεί το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

Ένας χρόνος μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών εξακολουθεί να κινδυνεύει από μία κλιμάκωση του πολέμου. 

Ενώ οι μετοχές της περιοχής έχουν ανακάμψει από τις απώλειες που υπέστησαν μετά την ρωσική εισβολή, είναι περισσότερο ευάλωτες σε απότομες κρίσεις μετά το ράλι 8% που έχουν καταγράψει φέτος. Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί, όχι μόνο θα πυροδοτούσε γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη αλλά θα ενέτεινε και τις πιέσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξάνοντας την οικονομική δυσπραγία και πλήττοντας τα εταιρικά κέρδη. 

«Τα περιθώρια ασφαλείας για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουν τώρα μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι όποια απρόσμενη κλιμάκωση ή μεταβλητότητα θα έχει ως αποτέλεσμα μία απότομη αντίδραση της αγοράς», αναφέρει η Sophie Lund-Yates, στρατηγική αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. 

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης, ο STOXX 600 σημείωσε ράλι το 2023, εν μέσω ενδείξεων αποθέρμανσης του πληθωρισμού. Όμως, ο πόλεμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη σκέψη των επενδυτών, με διαχειριστές κεφαλαίου της Bank of America να βλέπουν επιδείνωση των γεωπολιτικών ανησυχιών τις οποίες θεωρούν τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές, μετά τον επίμονο πληθωρισμό. 

European Stock Rally at Risk of Fizzling Out if War Escalates | The Stoxx 600 only this year returned to levels seen in February 2022
 
 

H πόλωση μεταξύ κερδισμένων και χαμένων στις αγορές μετοχών σε συνδυασμό με ένα ασθενέστερο ευρώ, υποδηλώνει ότι δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμη όλοι οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον Emmanuel Cau της Barclays. Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 20% πέρυσι, ενώ οι πιο ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του real estate έχουν υποχωρήσει 29%. Το ευρώ έχει μεν ανακάμψει σημαντικά από το Σεπτέμβριο του 2022, όμως παραμένει χαμηλότερα από τα προ του πολέμου επίπεδα. 

Οι τελευταίες δε εξελίξεις δείχνουν ότι η κλιμάκωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ενεργειακή Κρίση

Μία πιθανή ενεργειακή κρίση είναι μεταξύ των μεγάλων κινδύνων του πολέμου. Ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες απέτρεψαν μία κρίση μέχρι τώρα, τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά το ήμισυ εάν οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι πιο ψυχροί ως προς τις θερμοκρασίες. Και μία νέα άνοδος του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. 

«Η ανάγκη αντικατάστασης μίας ιστορικά φθηνής πηγής ενέργειας θα παραμείνει πρόκληση», δήλωσε η Charlotte Ryland, συνεπικεφαλής επενδύσεων στην CCLA. Δεν βλέπει τα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου να εκτοξεύονται ξανά φέτος στα ύψη καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά.

Καθώς ο πόλεμος δημιουργεί μια μετατόπιση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις των κυβερνήσεων, οι δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αμυντικές εταιρείες ενδέχεται να ενισχυθούν. Οι αναλυτές στρατηγικής της UBS Global Wealth Management δήλωσαν ότι βλέπουν ευκαιρίες σε τομείς όπως τα εμπορεύματα, η πράσινη τεχνολογία, η ενεργειακή απόδοση και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Επισιτιστική Κρίση

Ένας ακόμη τομέας που ενδέχεται να επηρεαστεί δυσανάλογα εάν συνεχιστεί ο πόλεμος είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, όπου οι προμήθειες ορισμένων ειδών διεκόπησαν το περασμένο έτος.

Οι αναλυτές στρατηγικής του Bloomberg Intelligence, Tim Craighead και Laurent Douillet, δήλωσαν ότι η κερδοφορία της βιομηχανίας τροφίμων «αντιμετωπίζει μια δυνητικά μακροπρόθεσμη δοκιμασία», καθώς οι περιορισμένες προμήθειες ηλιέλαιου, λαδιού, καλαμποκιού και σιταριού από την Ουκρανία αυξάνουν τις τιμές.

Το υψηλότερο κόστος θα εντείνει τις πιέσεις στις τιμές που ήδη πλήττουν τους καταναλωτές και κρατούν τις κεντρικές τράπεζες σταθερές στις επιτοκιακές επιτοκιακές αυξήσεις.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων άφησε τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν αλλού, ενώ ταυτόχρονα αύξησε το κόστος για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολύ πιο αδύναμη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους της Berenberg. Ως αποτέλεσμα, αναμένουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ το 2024 θα είναι 3,6% χαμηλότερο και το επίπεδο τιμών 8,9% υψηλότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Οι κυκλικοί τομείς σε κίνδυνο 

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές γίνονται πιο δυσοίωνες μετά το ράλι. Οι αναλυτές στρατηγικής σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι ο Stoxx 600 θα κλείσει το έτος κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Downside Risks Are Mounting for European Stocks in 2023 | Strategists say European equities' potential returns aren't appealing
 
 

Η Beata Manthey, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών στη Citigroup, αναμένει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς η ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, το ασθενέστερο δολάριο και το άνοιγμα της Κίνας έχει πλέον προεξοφληθεί. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

BofA: Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχές και μετρητά

Poll του Reuters: Πώς θα κινηθούν οι διεθνείς μετοχές το 2023

UBS: Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεμένει από καύσιμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News