Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 13:20
BUSINESS & FINANCE

Νagel (ΕΚΤ): Αστερίσκος οι αγορές στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό

Tο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σταθερό, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ο Bundesbank, Joachim Nagel

Νagel (ΕΚΤ): Αστερίσκος οι αγορές στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε κάθε αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.

Η τελευταία αναταραχή γύρω από τις τράπεζες κατέστησε σαφή τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είπε ο Nagel σε ομιλία του στην Καρλσρούη της Γερμανίας, ενώ χαρακτήρισε ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, λέγοντας ότι μπορεί να στηριχθεί στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για υποστήριξη εάν χρειαστεί.

«Γίνεται όλο και πιο σημαντικό να αποφασίζουμε για περαιτέρω βήματα νομισματικής πολιτικής από συνάντηση σε συνάντηση λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις», δήλωσε ο Nagel τη Δευτέρα. «Να είστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι θα συνεχίσουμε να προχωράμε αποφασιστικά στην πορεία της νομισματικής ομαλοποίησης μέχρι να περιοριστεί ο πληθωρισμός και να αποκατασταθεί η σταθερότητα των τιμών».

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και σταθερό», είπε ο Nagel, χωρίς να κάνει αναφορά σε επιμέρους ιδρύματα. «Έχει ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ταυτόχρονα, το Ευρωσύστημα διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να παράσχει υποστήριξη εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα φανεί ο πλήρης αντίκτυπος στην οικονομία των αυξήσεων των επιτοκίων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, συνολικά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε επιπλέον τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και «μακριά» από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει σύντομα να είναι σε θέση να επιταχύνουν τη μείωση των διαθεσίμων ομολόγων της ΕΚΤ, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ανάκαμψη σε ευρωαγορές και ΧΑ – Ανάσα για τις τράπεζες

«Γάμος ελεφάντων» UBS-Credit Suisse

Ευρωζώνη: H αγορά οψιόν στοιχηματίζει σε επιστροφή των επιτοκίων στο μηδέν σε ένα έτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News