Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BlackRock: Αναπάντεχα ανθεκτικές οι εταιρείες στην Ευρώπη – Θα συνεχιστεί το μομέντουμ;

BlackRock: Αναπάντεχα ανθεκτικές οι εταιρείες στην Ευρώπη – Θα συνεχιστεί το μομέντουμ;

Απροσδόκητη ανθεκτικότητα επέδειξαν τα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ενώ οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς έναντι της αμερικανικής αναμένεται πως θα συνεχιστούν. Αυτό διαπιστώνουν οι αναλυτές της BlackRock, οι οποίοι τονίζουν παράλληλα ότι τα στοιχεία ήταν εν γένει θετικά, πέραν των τραπεζών και των ενεργειακών επιχειρήσεων, που ανέκαθεν στήριζαν την ευρωπαϊκή οικονομική σκηνή.

«Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη εξέπληξαν τους αναλυτές με τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα. Οι αγορές βρίσκονται σε καλή πορεία το τελευταίο έτος, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται σε σχέση με παλαιότερα και έναντι των αμερικανικών εταίρων τους», δήλωσε η Helen Jewell, αναπληρώτρια επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην BlackRock.

Η ανατομία του πανευρωπαϊκού δείκτη

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των τραπεζών και των ενεργειακών επιχειρήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2022, δίνοντας ώθηση στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BlackRock, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή διεθνώς, όπου τα εταιρικά αποτελέσματα ήταν θετικά έναντι των προσδοκιών», δήλωσε η Jewell.

Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 κατέγραφε άνοδο σχεδόν 24% έως σήμερα το πρωί, παίρνοντας ώθηση από τα υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με την Jewell, η δυναμική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά σημείωσε πως η αναλογία τιμής προς κέρδη ανά μετοχή παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με τον πολυετή μέσον ορο για τον συγκεκριμένο τομέα.

«Βελτιώσαμε τις προβλέψεις μας σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις (των τραπεζών) στα μέσα του περασμένου έτους και πιστεύουμε ότι ο κλάδος μπορεί να συνεχίσει τη δυναμική του το 2023, καθώς η ΕΚΤ εξακολουθεί να δεσμεύεται για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επιτρέψουν στις τράπεζες να κόψουν μερίσματα στους μετόχους», δήλωσε η Jewell.

Σχετικά με τις ενεργειακές επιχειρήσεις, οι κολοσσοί του κλάδου παρουσίασαν κέρδη-ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των εκρηκτικών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η BlackRock αναμένει ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη θα συνεχίσει να εμφανίζει δυσκολίες και συνεπώς οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κρατήσουν υψηλή δυναμική.

Πιθανά εμπόδια

Παρά την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η Jewell εστίασε στη σημασία των περιθωρίων κέρδους φέτος, όσο οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζουν με τις πολιτικές σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Περίπου το 60% των εταιρειών στη Γηραιά Ήπειρο ξεπέρασε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο, αλλά περίπου 50% υπερέβη τις προβλέψεις για τα κέρδη.

«Αυτό συνάδει με αυτό που μας είπαν οι εταιρείες σχετικά με την αυξανόμενη επίδραση της αύξησης των μισθών σε μία περίοδο, όπου η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατέστησε δυσκολότερη την μετακύλιση του κόστους. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερη έκθεση στο κόστος των μισθών ενδέχεται να συνεχίσουν να δυσκολεύονται το 2023», δήλωσε η Jewell.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

FT: Τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις στις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης

Ευρωζώνη: Χαμηλότερο πληθωρισμό αναμένουν οι καταναλωτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News