Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 10:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι εταιρείες του Big Oil το 2022

Συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων έβγαλαν οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης το 2022, καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για σκληρότερη φορολόγηση των υπερ-κερδών του κλάδου.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το περασμένο έτος, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μεγάλη αύξηση των κερδών τους έχουν ανακοινώσει και οι εταιρείες Exxon Mobil, Chevron, BP και Shell, με την Exxon, μάλιστα, να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ για τον κλάδο, με τα κέρδη των 56 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου πέτυχαν κέρδη 196,3 δισ. δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για μέγεθος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών του πλανήτη.

Οι ενεργειακοί γίγαντες χρησιμοποιούν αυτά τα μεγάλα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.

Όμως, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, χαρακτηρίζει τα τεράστια κέρδη του λεγόμενου Big Oil ως «προφανώς αδικαιολόγητα» και «μια απόλυτη  καταστροφή».

 «Τα δισεκατομμύρια δολάρια των κερδών που βγάζουν αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να φορολογούνται επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αύξηση του κόστους ζωής για τους ευάλωτους πληθυσμούς τους και να προστατεύσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις», είπε.

Τα στελέχη του κλάδου προσπαθούν να υπερασπιστούν τα αυξανόμενα κέρδη τους εν μέσω ενός μπαράζ επικρίσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξηγώντας ότι οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κέρδη – ρεκόρ ανακοίνωσε η BP για το 2022

Κέρδη-ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων έβγαλε η Shell το 2022

ExxonMobil: Κέρδη ρεκόρ για το 2022 – Δεν αυξάνει όμως τις επαναγορές ιδίων μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News