Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 13:52
ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Χαμηλότερο πληθωρισμό αναμένουν οι καταναλωτές

Ευρωζώνη: Χαμηλότερο πληθωρισμό αναμένουν οι καταναλωτές

Χαμηλότερο πληθωρισμό περιμένουν πια οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της ΕΚΤ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι προσδοκίες για τα επόμενα τρία χρόνια υποχώρησαν στο 2,5% τον Ιανουάριο έναντι των προβλέψεων για 3% τον Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη πτώση στις προσδοκίες σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου πλέον οι καταναλωτές αναμένουν επιβράδυνση στο 2%, δηλαδή στον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ. Στην Ολλανδία οι προβλέψεις υποχώρησαν μόλις στο 3%.

Προσδοκίες για την επόμενη τριετία ανά χώρα

Ευρωζώνη: Χαμηλότερο πληθωρισμό αναμένουν οι καταναλωτές-1

Ελαφρώς χαμηλότερες είναι και οι προβλέψεις για τον ρυθμό του πληθωρισμού το επόμενο δωδεκάμηνο, που διαμορφώθηκαν στο 4,9% έναντι 5%.

Σημειώνεται πως η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο -1,2% από -1,5% τον Δεκέμβριο. Επίσης, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,6% έναντι 11,9% στις προηγούμενες προβλέψεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι προβλέψεις αυτές δημοσιεύονται μόλις λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Μάρτιο, όπου είναι «πολύ, πολύ πιθανό»- όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες η ίδια η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ -το επιτόκιο δανεισμού να αυξηθεί κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως ο δομικός πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε επίπεδο ρεκόρ, δίνοντας ώθηση στα «γεράκια» της ΕΚΤ να ζητούν παράταση της περιόδου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η έρευνα της ΕΚΤ έσπειρε αισιοδοξία, αφού λίγο μετά τη δημοσίευσή της, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχώρησε και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στο 2,65%. Στο μεταξύ, οι traders «ποντάρουν» ότι το κόστος του χρήματος θα κορυφώσει περίπου στο 4,06% τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για 4,09% που έκαναν χθες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Στήνονται τα «στρατόπεδα» στην ΕΚΤ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου

Λαγκάρντ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο – Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News