Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Έρευνα: Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η καθημερινή χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, σκιαγραφώντας μια ολοένα και πιο περίπλοκη εικόνα σχετικά με τον αντίκτυπο του φαρμάκου στην υγεία. 

Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι καθημερινοί χρήστες κάνναβης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν στεφανιαία νόσο, την πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν ποτέ χρήση του ναρκωτικού. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε καρδιολογικό συνέδριο τον Μάρτιο.

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι καπνιστές κάνναβης, ιδιαίτερα τα νεότερα άτομα, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικά ή άλλες παθήσεις. Από την άλλη πλευρά, η χρήση της κάνναβης αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της ιδιότητάς της να ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο και να βοηθά σε καταστάσεις όπως η ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία.

«Όσον αφορά το μήνυμα για τη δημόσια υγεία, δείχνει ότι πιθανώς υπάρχουν ορισμένες βλάβες από τη χρήση κάνναβης που δεν είχαν αναγνωριστεί πριν, και οι άνθρωποι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ishan Paranjpe, ιατρός στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Περισσότερες χώρες χαλαρώνουν τους κανόνες γύρω από την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, αν και εξακολουθεί να είναι παράνομο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Η ψυχαγωγική χρήση έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ καθώς έχει νομιμοποιηθεί σε πολλές πολιτείες, αν και παραμένει εκτός νόμου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με το πόσο συχνά 175.000 άνθρωποι έκαναν χρήση κάνναβης και τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη βρήκε ότι υπάρχει μία αιτιακή σύνδεση μεταξύ της καθημερινής χρήσης και ενός αυξημένου κινδύνου καρδιακής πάθησης για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη και άλλες πιθανές αιτίες καρδιακών επιπλοκών, όπως η χρήση καπνού και αλκοόλ, αλλά δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των διαφορετικών τρόπων χρήσης της κάνναβης.

Αντίθετα, η χρήση του σε μηνιαία βάση αντί για καθημερινή δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κινδύνου, ανέφεραν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Δίνει το πράσινο φως για διαφημίσεις στις εταιρείες κάνναβης στις ΗΠΑ

Το Άμστερνταμ αλλάζει: Τέλος η κάνναβη στα κόκκινα φανάρια

Τι περιμένει η Ελλάδα από τις business της κάνναβης: Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News