Business & Finance Σάββατο 19/11/2022, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ζωή μετά τα 90: Πέντε καθημερινές πρακτικές για μακροζωία

H ζωή μετά τα 90: Πέντε καθημερινές πρακτικές για μακροζωία

Η αύξηση των πιθανοτήτων να ζήσετε στα 90 θα μπορούσε να συνοψιστεί στις συμπεριφορές σας, όχι μόνο στη γενετική, δείχνει έρευνα.

Σήμερα, ένας στους 5.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ είναι αιωνόβιοι ή άτομα άνω των 100 ετών, σύμφωνα με τον Δρ Thomas Perls, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chobanian & Avedisian School of Medicine του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και διευθυντή της Εκατονταετηριακής Μελέτης του πανεπιστημίου στη Νέα Αγγλία.

Η μελέτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο ενδελεχής του είδους της, έχει παρακολουθήσει πάνω από 2.000 άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω, από το 1995, για να προσδιορίσει εάν ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο Perls δημιούργησε επίσης έναν υπολογιστή προσδόκιμου ζωής που διαμορφώνει μια εκτιμώμενη ηλικία που μπορεί κάποιος να ζήσει, με βάση απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο συχνά εργάζεστε, τη συχνότητα των επισκέψεων στον γιατρό του, τις συνήθειες ύπνου και πολλά άλλα.

«Αν φτάσεις στα 95, συνήθως το κάνεις λόγω της πολύ καλής υγείας», λέει ο Perls, επωφελούμενος βεβαίως από την καλή τύχη και τα καλά γονίδια.

5 καθημερινές πρακτικές για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε στα 90:

  1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας
  2. Κοιμηθείτε καλά
  3. Τρώτε υγιεινά: Ακολουθήστε μια μεσογειακή δίαιτα με υγιή λίπη, πολλά φρούτα και λαχανικά. Επίσης, αποφύγετε το υπερβολικό κόκκινο κρέας
  4. Ασκηθείτε συχνά: Προπόνηση ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα και αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα, ακόμη και για μόλις 10 λεπτά την ημέρα
  5. Αποφύγετε το κάπνισμα

«Όσο μεγαλώνεις τόσο πιο υγιής ήσουν»

Κατά την έρευνα, ο Perls παρατήρησε ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν επιφυλάξεις σχετικά με τη μακροζωία, κάτι που τους εμπόδιζε να δουν την αξία της διατήρησης υγιεινών συμπεριφορών. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνεις τόσο πιο πολύ αρρωσταίνεις και ότι δεν θα ήθελαν να ζήσουν σε αυτή την ηλικία. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ εσφαλμένο σκεπτικό», λέει.

Στην πραγματικότητα, σημειώνει, «όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο υγιής ήσουν».

«Οι γυναίκες κερδίζουν τον μαραθώνιο μακροζωίας»

Η γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά. «Μόνο ένα 75% του να ζεις περίπου στα 90 θα είναι οι συμπεριφορές σου που σχετίζονται με την υγεία», λέει ο Perls.

Αλλά στην ηλικία των 110 ετών, αυτό ανατρέπεται και η μακροζωία εξαρτάται περισσότερο από τη γενετική. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν 200 άτομα ηλικίας 110 ετών και άνω, διαπίστωσαν ότι περίπου το 75% της ικανότητας να ζήσουν τόσο πολύ βασίστηκε στον σωστό συνδυασμό σπάνιων γενετικών παραλλαγών.

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή συνιστώσα του φύλου, καθώς περίπου εννέα στους 10 αιωνόβιους είναι γυναίκες.

«Οι γυναίκες κερδίζουν στο μαραθώνιο μακροζωίας σε σύγκριση με τους άνδρες. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όσον αφορά το να φτάσουν σε αυτές τις πιο ακραίες ηλικίες», λέει ο Perls.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Οι πιο αισιόδοξες γυναίκες ζούν πάνω από 90 έτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Το κλειδί της μακροζωίας είναι ο πλούτος εκτός εάν έχετε αυτή την κακή συνήθεια

Ζωή για πάντα: Download του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ρομπότ βλέπει ο Elon Musk

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News