Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ManpowerGroup: Εκτοπίζει τον άνθρωπο η τεχνολογία; Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην εργασία

ManpowerGroup: Εκτοπίζει τον άνθρωπο η τεχνολογία; Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στην εργασία

Καθαριστικός παράγοντας για το μέλλον παραμένει ο άνθρωπος παρά τη διείσδυση της τεχνολογίας στην εργασία, συμπεραίνει έρευνα της ManpowerGroup ανάμεσα σε 13.000 αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων σε επιχειρήσεις και 8.000 εργαζόμενους από οκτώ χώρες. 

Η έρευνα, αξιολογώντας τον αντίκτυπο μιας σειράς νέων παραγόντων, όπως η αλλαγή των γενεών στις προσδοκίες απασχόλησης, η μείωση των απαιτήσεων πανεπιστημιακών πτυχίων για τους υποψηφίους, το αυξανόμενο χάσμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο ανθρώπινο δυναμικό, η συνεχιζόμενη εξέλιξη της υβριδικής εργασίας και ο μετριασμός του κινδύνου σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, προσδιορίζει 14 βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους σημερινούς εργοδότες και εργαζομένους. Οι τάσεις ενσωματώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες:  

  1. Εναλλαγή των δημογραφικών δεδομένων 
  2. Ατομική επιλογή
  3. Υιοθέτηση τεχνολογίας
  4. Ανταγωνιστικές κινητήριες δυνάμεις

Ειδικότερα, η έρευνα διαπιστώνει:

  • Ο σκοπός και η ισορροπία έχουν σημασία: Μέχρι το 2025, η Gen Z θα αποτελεί το 27% του ανθρώπινου δυναμικού και το 88% των εργαζομένων της γενιάς αυτής δηλώνουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αυτό που θέλουν από την εργασία τους έναντι 65% τωνεργαζομένων 55 ετών και άνω.
  • Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για την επαγγελματική εξέλιξη των ταλέντων χωρίς πτυχίο: Το 2022, το 75% των εταιρειών ανέφεραν ελλείψεις ταλέντων. Για να επεκτείνουν τις δεξαμενές ταλέντων τους, περισσότεροι εργοδότες μειώνουν ή εξαλείφουν τις απαιτήσεις για πανεπιστημιακά πτυχία και αντ’ αυτού επικεντρώνονται στις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσω προηγούμενης εργασιακής και προσωπικής εμπειρίας.
  • Στραφείτε στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας για να αυξήσετε τη συμμετοχή στο ανθρώπινο δυναμικό: Ωστόσο, μόλις το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιστρέφουν, δημιουργώντας ένα ακόμη μειονέκτημα για τους ηλικιωμένους ενήλικες.
  • Η απομακρυσμένη/υβριδική εργασία προάγει την ισορροπία, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας – με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο: Περισσότερες γυναίκες λένε ότι όταν εργάζονται εξ αποστάσεως είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση, σε χρόνο με προϊσταμένους (37%), σε εκπαίδευση (31%), σε εξέταση για προαγωγή (29%), σε καταιγισμό ιδεών- brainstorming- (27%) και συνεργασίες
    (26%).
  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερα κίνητρα από τους άνδρες για να επιστρέψουν στο γραφείο: Το 41% των γυναικών αναφέρουν την κοινωνικότητα / σύνδεση, τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ εργασίας / σπιτιού, την αποτελεσματικότερη συνεργασία, την ευκολία εργασίας και την εστίαση ως παράγοντες που οδηγούν την προσπάθειά τους να επιστρέψουν.
  • «Αναβαθμίστε τις δεξιότητες των εργαζομένων αλλιώς θα τις αναβαθμίσουν μόνοι τους»: Το 57% των εργαζομένων παρακολουθούν ήδη εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης εκτός εργασίας, επειδή τα προγράμματα κατάρτισης της εταιρείας στην οποία εργάζονται δεν τους
    διδάσκουν σχετικές δεξιότητες, δεν προωθούν την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους ή δεν τους βοηθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά.
  • Οι άνθρωποι αναζητούν ανθρώπινες αξίες στο χώρο εργασίας μετά την πανδημία: Δεν πρόκειται μόνο για την ολοκλήρωση της εργασίας. Οι άνθρωποι αναφέρουν ότι η ικανότητα συνεργασίας (83%), η επίλυση προβλημάτων (82%) και η αξιοπιστία (82%) είναι πιο σημαντικοί παράγοντες για να κάνουν καλά την εργασία τους από το να είναι απλώς ένας υψηλός παραγωγός εργασίας (76%).
  • Οι άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους: Το 64% του ανθρώπινου δυναμικού θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν μια θέση εργασίας εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση και 1 στους 3 θα αναλάμβανε έναν άλλο ρόλο τον επόμενο μήνα εάν προσέφερε έναν καλύτερο συνδυασμό εργασίας και τρόπου ζωής.
  • Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming) με φυσική παρουσία είναι καταφανώς καλύτερος: Περισσότερο από το 80% των εργαζομένων και των εργοδοτών πιστεύουν ότι η προσωπική συνεργασία δημιουργεί τις πιο δημιουργικές ιδέες και οδηγεί τη συναδελφικότητα στον χώρο εργασίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IBM: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων – Τι πιστεύουν οι υποψήφιοι

EY: Ανάγκη προσαρμογής των family offices στις σύγχρονες προκλήσεις

ΣΕΒ: Αισιόδοξες οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις – Τα μεγαλύτερα εμπόδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News