Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 16:16
BUSINESS & FINANCE

EY: Ανάγκη προσαρμογής των family offices στις σύγχρονες προκλήσεις

EY: Ανάγκη προσαρμογής των family offices στις σύγχρονες προκλήσεις

Τα family offices θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες προσαρμογής της στρατηγικής και των δραστηριοτήτων τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα της EY Single Family Office Study σε τουλάχιστον 250 οργανισμούς που υποστηρίζουν τον σκοπό, την κληρονομιά και τις φιλοδοξίες των πιο ισχυρών οικογενειών σε 12 χώρες. 

Εξετάζονται επίσης, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στις οποίες δίνουν προτεραιότητα τα SFOs, ως απάντηση στις πρωτόγνωρες αλλαγές που σχετίζονται με ζητήματα όπως ο πλούτος και το ρυθμιστικό περιβάλλον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι κίνδυνοι και η φήμη, η στρατηγική και η διακυβέρνηση. Αναλυτικά:

Πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δείκτες απόδοσης

Ένα φλέγον θέμα μεταξύ πολλών οικογενειών και των SFOs τους είναι ο διευρυνόμενος ορισμός της αξίας και του σκοπού πέρα ​​από τους παραδοσιακούς δείκτες απόδοσης, ώστε να συμπεριλάβει κριτήρια που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), αλλά και τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις κοινότητες, τους πελάτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντική την παρακολούθηση μη χρηματοοικονομικών δεικτών, αλλά μόνο το 30% παρακολουθεί κάποιον σημαντικό δείκτη απόδοσης πέρα ​​από τους παραδοσιακούς οικονομικούς δείκτες.

Τα SFOs δέχονται πίεση για βελτίωση των επιδόσεων πέρα ​​από τις παραδοσιακές οικονομικές μετρήσεις: το 35% αναφέρει πίεση των καταναλωτών, το 34% την επιρροή της Gen Z, το 32% τη δράση των ανταγωνιστών, ενώ το 28% το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις μη χρηματοοικονομικές και κλιματικές αναφορές. Το 58% των ερωτηθέντων που παρακολουθεί μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις σε σημαντικό βαθμό έχει, επίσης, απόδοση πάνω από τις προσδοκίες του – σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από εκείνους που δεν παρακολουθούν μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι κατευθύνονται προς μια πιο διαφοροποιημένη στρατηγική και ένα πιο στιβαρό πλαίσιο διακυβέρνησης, για να διασφαλίσουν ότι εκπληρώνονται οι φιλοδοξίες τους. Στον τομέα της κοινωνικής ευθύνης, το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι, πλέον, αποκλείει ενεργά επενδύσεις που έρχονται σε σύγκρουση με την ηθική και τις αξίες του, ενώ, το ίδιο ποσοστό σχεδιάζει να προχωρήσει σε κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επενδύσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Μετασχηματισμός παρά τις ρυθμιστικές ανησυχίες

Το 53% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τις αυξανόμενες απαιτήσεις για διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών παγκοσμίως, το 48% για την αυξανόμενη πολυπλοκότητα της διασυνοριακής φορολογικής συμμόρφωσης, ενώ το 46% για την αυξημένη κανονιστική αβεβαιότητα στον απόηχο της πανδημίας. Καθώς πολλά μέλη της οικογένειας ταξιδεύουν τακτικά στο εξωτερικό, το 72% επισημαίνει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές φορολογικές επιπτώσεις της εξ αποστάσεως εργασίας.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πρωτοβουλίες φορολογικής πολιτικής και διαφάνειας, η έρευνα εξετάζει, επίσης, τον βαθμό στον οποίο τα single family offices είναι προετοιμασμένα για τον μετασχηματισμό τους. Αποκαλύπτει ότι το 64% των ερωτηθέντων δεν είναι βέβαιο ότι οι φορολογικές του λειτουργίες έχουν ικανή απόδοση, με τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες, το ανθρώπινο κεφάλαιο, την τεχνολογία, τη διαχείριση κόστους και την παρακολούθηση κινδύνων.

Επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της κυβερνοασφάλειας

Εξετάζοντας την προσέγγιση των single family offices ως προς την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια, η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 74% έχει  αντιμετωπίσει κυβερνοεπιθέσεις τα τελευταία χρόνια, ωστόσο το 72% δεν έχει πλάνο διαχείρισης τέτοιων συμβάντων, ενώ, το 61% δεν διαθέτει διαδικασίες για τον εντοπισμό παραβιάσεων στα πληροφοριακά του συστήματα. Το 81% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να επενδύσει σε τρεις ή περισσότερες ψηφιακές τεχνολογίες τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχετικά με την ευρύτερη διαχείριση κινδύνων, μόνο το 49% δηλώνει βέβαιο ότι διαθέτει τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των κινδύνων που διαφαίνονται στον ορίζοντα, ενώ το 31% αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί δεν λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Σε ένα περιβάλλον σαρωτικών αλλαγών και αβεβαιότητας, τα family offices βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντικές προκλήσεις, όπως οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι εντεινόμενες απαιτήσεις για ενίσχυση της διαφάνειας, οι κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και η προοπτική μιας οικονομικής ύφεσης. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, τα family offices θα πρέπει να επανασχεδιάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, να βελτιώσουν την τεχνολογία και τις διαδικασίες τους και, κυρίως, να επικεντρωθούν σε μη χρηματοοικονομικές μετρήσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον διπλό τους ρόλο ως διαχειριστή της περιουσίας, αλλά και της εικόνας και της φήμης των οικογενειών που εκπροσωπούν».

Ο κος Στέφανος Μήτσιος, Εταίρος, Επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η παγκόσμια συνεχής φορολογική μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με την πιεστική ανάγκη των κυβερνήσεων να αντλήσουν έσοδα για να καλύψουν το κόστος στήριξης της οικονομίας κατά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, αλλάζουν δραστικά το φορολογικό περιβάλλον. Παράλληλα, προχωρά η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών των κρατών και εισάγονται νέοι φόροι που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ίδια τα Family Offices, αναγνωρίζουν ότι κινούνται με αργούς ρυθμούς για να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα. Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση, είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία και να αναθεωρήσουν τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News