Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 21:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήνονται τα «στρατόπεδα» στην ΕΚΤ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου

Στήνονται τα «στρατόπεδα» στην ΕΚΤ λίγο πριν από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου

Τα «στρατόπεδα» έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα με ένα από τα πλέον ισχυρά “γεράκια” της νομισματικής πολιτικής να ζητά νέο γύρο σύσφιγξης από τη μία και κάποιους άλλους αξιωματούχους να ακολουθούν πιο συγκρατημένη προσέγγιση. 

Ακολουθώντας μία πιο ήπια γραμμή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν παραδέχθηκε σήμερα την ανάγκη για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις μετά τη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου, οπότε και έχει προεξοφληθεί μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μπει στον “αυτόματο πιλότο”. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός έως τώρα έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις της ΕΚΤ. 

Από την άλλη πλευρά, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλζμαν, τάραξε σήμερα τις αγορές κρατικών ομολόγων διαμηνύοντας ότι η κίνηση της επόμενης εβδομάδας θα είναι η πρώτη από τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης. 

German Short-Term Bonds Yield Most Since 2008 | Rate on two-year debt rises to fresh highs after Holzmann comments
 
 

Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι δηλώσεις του Βέλγου συναδέλφου του Πιέρ Βουνς, ο οποίος έκανε λόγο για ένα τερματικό επιτόκιο στο 4% που σημαίνει περαιτέρω αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης από το σημερινό επίπεδο του 2,5%

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πώς οι διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα για τις μελλοντικές συνεδριάσεις λίγες μόλις ώρες προτού αρχίσει η περίοδος «σιωπής» που είθισται μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την έκβαση που έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, φάνηκε τις τελευταίες ημέρες να αυστηροποιεί τη λεκτική της καθιστώντας πλέον «πολύ πολύ πιθανή» την αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης. 

Τα παραπάνω σχόλια ακολουθούν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παραμένει επίμονα υψηλός στο 5,6%, που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ. 

Μετά την ΕΚΤ θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ στις 20 Μαρτίου, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να δίδει ένα πρώτο στίγμα της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στην αυριανή κατάθεσή του στο Κογκρέσο. 

Euro-Area Inflation May Stay Strong for a While

Source: Eurostat, European Central Bank

 

«Τα σημερινά μακροοικονομικά για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια περαιτέρω και μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Το τί ακριβώς θα κάνουμε το Μάιο, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία», είπε ο Λέιν μιλώντας στο Δουβλίνο. 

Η παραδοχή ωστόσο της ανάγκης για μεγαλύτερη σύσφιγξη συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μπει στον “αυτόματο πιλότο”, καθότι πριν από τη συνεδρίαση του Μαίου θα προηγηθούν μία σειρά στοιχείων και τα οποία θα αποτιμήσουν τον αντίκτυπο της μέχρι τώρα σωρευτικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο – Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη

Ομόλογα: Σε νέα ύψη οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις «γερακίσιες» δηλώσεις

Ομολογιακές εκδόσεις: Ξεπέρασαν τα 500 δισ.ευρώ φέτος στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News