Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 17:21
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Τρ. Πειραιώς: Άνοδος στον δείκτη αγροτικών προϊόντων – Ποια τρόφιμα είδαν αύξηση

Τρ.  Πειραιώς: Άνοδος στον δείκτη αγροτικών προϊόντων – Ποια τρόφιμα είδαν αύξηση

Σε υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Φεβρουάριο, παρά την εξομάλυνση των ενεργειακών τιμών και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνέχιση του La-Ninia) δείχνουν να υπερτερούν, επιδρώντας αρνητικά στην προσφορά και ενισχύοντας τις τιμές. Ειδικότερα, αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων συνολικά υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%).

Αυτό παρατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων, όπου καταγράφει άνοδο σε σιτηρά, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και ρύζι. Η προσδοκώμενη αύξηση στη ρωσική παραγωγή και 
εξαγωγές είναι πιθανό να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές του σιταριού, με την ανανέωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά να βρίσκεται υπό εξέταση.

Για το καλαμπόκι, οι συνθήκες ξηρασίας στην Αργεντινή αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά, ενισχύοντας την τιμή του, όπως και για τη σόγια, καθώς η προσδοκώμενη ενισχυμένη βραζιλιάνικη παραγωγή σόγιας είναι πιθανό να λειτουργήσει επιβαρυντικά της τιμής της. Η διατήρηση των ινδικών εξαγωγικών περιορισμών στη ζάχαρη δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της, σε αντίθεση με το ρύζι, όπου η χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών αναμένεται να μειώσει την τιμή του. Για το βαμβάκι, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές, με τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, δύναται να επιβαρύνουν τις τιμές του.

Όπως σημειώνεται και παραπάνω, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 0,61%. Ως πιθανότερη αιτία, φαίνεται να είναι η συρρίκνωση της προσφοράς, καθώς οι παρεχόμενες θετικές ενδείξεις για επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας δείχνουν να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, παρά τον μετριασμό των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή. Ενδεικτικό είναι ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη από σχετικά αρνητική, με τις ανησυχίες, όμως, της αγοράς για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, να διευρύνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Τράπεζα Πειραιώς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

FAO: Νέα πτώση για τις τιμές τροφίμων – Τα προϊόντα που έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα η Ελλάδα κρατάει τα ηνία των αυξήσεων

Market Pass: 1.800.000 αιτήσεις – Έρχονται διορθωτικές κινήσεις – Ποιους αφορούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News