Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δείχνουν για τον Φεβρουάριο τα προκαταρκτικά στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 6,5% έναντι 7,3% τον πρώτο μήνα του έτους. Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε οριακά στο 8,5% σε ετήσια βάση έναντι 8,6% τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωζώνη φαίνεται να έδωσε το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 15% σε ετήσια βάση έναντι 14,1% τον Ιανουάριο. Ακολουθεί ο πληθωρισμός ενέργειας με άνοδο 13,7% έναντι 18,9% τον Ιανουάριο, το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών στο 6,8% έναντι 6,7% τον Ιανουάριο, καθώς και το κόστος υπηρεσιών στο 4,8% έναντι 4,4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Eurostat: Στο 6,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη-1

Τι σημαίνει για την ΕΚΤ

Στο επίκεντρο των προβληματισμών για την ΕΚΤ θα βρεθεί ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος ενισχύθηκε περαιτέρω στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,6% τον Φεβρουάριο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΚΤ φαίνεται να προσανατολίζεται σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων πέραν της αύξησης μισής ποσοστιαίας μονάδας, την οποία έχει επιβεβαιώσει η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Κύρια ανησυχία της Τράπεζας είναι ότι οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις θα ασκήσουν πίεση στην ευρύτερη οικονομία και θα οδηγήσουν σε απαιτήσεις για αύξηση μισθών.

Η Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στην ισπανική τηλεόραση άφησε περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις και μετά τη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επερχόμενη αύξηση είναι πολύ πιθανή και απαραίτητη. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Σήμα για αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

ΕΚΤ: Τraders βλέπουν αυξήσεις των επιτοκίων έως το 2024

Ευρωζώνη: Το πρόβλημα είναι τώρα ο δομικός πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News