Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 20:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eυρώπη: Σε επικίνδυνα υψηλά οι στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους το 2023

Eυρώπη: Σε επικίνδυνα υψηλά οι στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους το 2023

Oι στάσεις πληρωμών χρέους αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν στην Ευρώπη φέτος και να φθάσουν στα επίπεδα των χειρότερων ημερών της κρίσης της πανδημίας. 

Αυτή είναι η άποψη της S&P Global, η οποία προβλέπει ότι οι στάσεις πληρωμών εταιρικού χρέους που βρίσκεται στη βαθμίδα υψηλού ρίσκου θα φθάσει το 3,25% έως το Σεπτέμβριο του 2023 από το 1,4% ένα έτος νωρίτερα. 

Η αύξηση των στάσεων πληρωμής χρέους αναμένεται την ώρα που πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήθος προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή κρίση, το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, η αναχρηματοδότηση του χρέους έχει γίνει μία διαδικασία εξαιρετικά κοστοβόρος από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο πληθωρισμό. 

«Οι περιορισμένες εναλλακτικές αναχρηματοδότησης για έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών με μεγάλη μόχλευση και ωριμάνσεις από το 2023 έως το 2025 θα οδηγήσουν σε αύξηση των περιπτώσεων στάσεων πληρωμών χρέους στην Ευρώπη το 2023 και το 2024», εκτιμούν αναλυτές της Fitch. 

Bλέπουν μάλιστα τα ποσοστά στάσης πληρωμών για τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης να φθάνουν το 2,5% το 2023 από το 0,7% πέρυσι, ενώ προβλέπουν ότι οι στάσεις πληρωμών σε μοχλευμένα δάνεια θα εκτιναχθούν στο 4,5% από το 1,3% την ίδια περίοδο. 

Την ίδια στιγμή, η Moody’s Investors Service βλέπει τις εταιρικές πτωχεύσεις από δανειολήπτες που έχουν εκδώσει ομόλογα junk (υψηλού ρίσκου) και μοχλευμένα δάνεια να αυξάνονται στο 4,2% το Νοέμβριο συγκριτικά με το 3,1% της αντίστοιχης περιόδου του 2022. 

Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης απέχουν από το απόγειο του 6% που είχαμε δει στα τέλη του 2020 – αρχές 2021, οπότε τα συνεχόμενα lockdowns για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είχαν αποσταθεροποιήσει τις επιχειρήσεις. 

Οι προβλέψεις γίνονται ακόμη πιο ισχυρές από το μέγεθος του χρέους που αναμένεται να ωριμάνσει τα επόμενα χρόνια. Χρέος σε βαθμίδες χαμηλότερες του investment grade αξίας 103 δισ.ευρώ ωριμάζει φέτος σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, για να αυξηθεί στα 154,9 δισ.ευρώ το επόμενο έτος και στα 238,9 δισ.ευρώ το 2025, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Όσο οι λήξεις θα έρχονται πιο κοντά, περισσότεροι δανειολήπτες μπορεί να προσπαθήσουν να επιμηκύνουν τις ωριμάνσεις τους και να συμφωνήσουν να πληρώσουν υψηλότερο τόκο και κατά συνέπεια να συμπεριληφθούν από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία default.

Εάν επίσης περισσότερες εταιρείες αποτύχουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή εισέλθουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, τότε οι απομειώσεις αξίας ενεργητικού για τράπεζες θα αποτελέσει ακόμη ένα θέμα για φέτος. Η S&P Global αναμένει ότι οι πιστωτικές ζημίες για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης θα αυξηθούν κατά 20% στα 87 δισ.δολάρια το 2023 και να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα το 2024. 

Και πάλι όμως, το πιθανότερο είναι να μην αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τους πιστωτικούς ομίλους, με αναλυτές της S&P Global να θεωρούν το πρόβλημα διαχειρίσιμο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν ευνοήσει ιδιαίτερα τα καθαρά έντοκα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. 

Από πλευράς γεωγραφικής περιφέρειας, οι στάσεις πληρωμών χρέους επιταχύνονται πιο γρήγορα στη Βρετανία παρά στην Ευρώπη με τη Γερμανία να έρχεται δεύτερη μετά τη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας νομικών συμβούλων Weil, Gotshal & Manges.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος χρεοκοπιών σε αναδυόμενες

Γαλλία: Το εταιρικό χρέος απειλή για το τραπεζικό σύστημα

Θα φέρουν τα χρέη των 200 τρισ. δολαρίων την επόμενη κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News