Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Το εταιρικό χρέος απειλή για το τραπεζικό σύστημα

Γαλλία: Το εταιρικό χρέος απειλή για το τραπεζικό σύστημα

Η αύξηση του εταιρικού χρέους, σε συνδυασμό με την προοπτική νέων lockdowns για την ανάσχεση της νόσου Covid-19 συνιστούν συστημικούς κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γαλλίας, κινδύνους που αναμένεται να ενταθούν τους προσεχείς μήνες, όπως προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αυτή την εποχή, τα χρέη των επιχειρήσεων αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας στην εξαμηνιαία έκθεσή της. Παρότι το δεύτερο lockdown που άρχισε τον Δεκέμβριο δεν είχε τόσο σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις όσο το πρώτο, εντούτοις η βραδεία οικονομική ανάκαμψη θα καταστήσει πιο δύσκολο για ορισμένες εταιρείες να αποπληρώσουν τα χρέη που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της κρίσης.

«Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της βραδείας ανάκαμψης, τότε μια σημαντική αύξηση στις στάσεις πληρωμών από επιχειρήσεις θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αύξηση των ζημιών και προβλέψεων για επισφαλή δάνεια», αναφέρει η γαλλική κεντρική τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, τα πολύ χαμηλά επιτόκια ασκούν ήδη πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, οι ισχυροί ισολογισμοί επιτρέπουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια και να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Η προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος διατυπώνονται σε μια εποχή εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News