Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 16:07
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ

Κίνδυνος χρεοκοπιών σε αναδυόμενες

Κίνδυνος χρεοκοπιών σε αναδυόμενες

 

Ο κίνδυνος στάσης πληρωμής κρατικού χρέους τείνει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2021, με Ιράκ, Σρι Λάνκα, Αγκόλα και Γκαμπόν να θεωρούνται οι πιο πιθανές χώρες για χρεοκοπία, όπως εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs. 

Ηδη, στη διάρκεια του 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώθηκαν πέντε στάσεις πληρωμής κρατικού χρέους ή ανταλλαγές προβληματικού χρέους, κατά τις οποίες οι επενδυτές ανταλλάσσουν το χρέος τους με νέα ομολογα, συχνά μεγαλύτερης διάρκειας και με μειωμένη αξία – πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εδώ και δύο δεκαετίες. 

Εκουαδόρ, Αργεντινή και Λίβανος, που κήρυξαν πρόσφατα στάση πληρωμής χρέους, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με υψηλή πιθανότητα είτε για νέα στάση πληρωμών είτε για ανταλλαγή χρέους. Υψηλές είναι οι πιθανότητες και για Ιράκ, Σρι Λάνκα, Αγκόλα και Γκαμπόν. 

Το θέμα είναι σύμφωνα με τη Goldman Sachs ότι στον κόσμο των αναδυόμενων χωρών με χρέος υψηλής απόδοσης ή υψηλού κινδύνου, ο κίνδυνος για χρεοκοπία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2021 με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα σημερινά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. 

   
    
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News