Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 09:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 49% των ξένων άμεσων επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο

«Βουτιά» 49% των ξένων άμεσων επενδύσεων στο πρώτο εξάμηνο

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο οι ανά τον κόσμο ξένες άμεσες επενδύσεις, καταγράφοντας μείωση 49%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται «βουτιά» έως και 40%, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες για βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη ήταν αρνητικές, για πρώτη φορά στην ιστορία, υποχωρώντας κατά επτά δισ. δολάρια από εισροές 202 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οργανισμού για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών(UNCTAD). Oι ροές προς τις ΗΠΑ ήταν μειωμένες κατά 61%, στα 51 δισ. δολάρια.

Η επιφυλακτικότητα των πολυεθνικών να προχωρήσουν σε επενδύσεις, εν μέσω αβεβαιότητας λόγω κορωνοϊού και ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, ευθύνεται για τη βουτιά των ξένων άμεσων επενδύσεων. Τα στοιχεία της UNCTAD καλύπτουν και διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις, «πράσινες» επενδύσεις και συμφωνίες project finance.

«Οι ανά τον κόσμο ξένες άμεσες επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνου του έτους μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ», επισημαίνει ο Τζέιμς Ζαν, διευθυντής του τμήματος επενδύσεων της UNCTAD.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαν, oι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 30% με 40% φέτος και με πιο ήπιους ρυθμούς το 2021, κατά 5% με 10%, ανέφερε ο κ. Ζαν σε συνέντευξη Τύπου.

Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, που συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των συναλλαγών παγκοσμίως, οι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 στα 98 δισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε σε Ιταλία, ΗΠΑ, Βραζιλία και Αυστραλία. Η Κίνα κατάφερε να πάει κόντρα στην καθοδική τάση, με αύξηση 2,% των ξένων άμεσων επενδύσεων στο εννεάμηνο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News