Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 16:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Περαιτέρω βήματα για την ένωση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών 

Ε.Ε.: Περαιτέρω βήματα για την ένωση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών 

Πρόοδος έχει σημειωθεί στο μεγαλόπνοο σχέδιο για ένωση των κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Capital Markets Union, CMU), όμως χρειάζονται ακόμη περαιτέρω βήματα για να ολοκληρωθεί η ένωση αυτή. 

Αυτό υποστήριξε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μέιριντ Μακγκίνες από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME). Ωστόσο όπως τόνισε χρειάζονται να γίνουν περισσότερα βήματα ούτως ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση τόσο των τραπεζών όσο και των οικονομιών, όπως και η εξάρτηση από το Λονδίνο στην εκκαθάριση swaps σε ευρώ. 

Σύμφωνα με την ίδια, τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί πρόταση με κανόνες που θα διευκολύνουν τις εταιρείες να εισάγονται στα χρηματιστήρια, θα παρέχουν καλύτερη πρόβλεψη ως προς τις εταιρικές χρεοκοπίες στους πιστωτές και θα προσελκύσουν περισσότερα παράγωγα σε ευρώ από την αγορά του Λονδίνου. 

«Εξακολουθούμε να βασιζόμαστε υπερβολικά σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους εκτός της Ε.Ε. και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, δεν είμαστε στη θέση του οδηγού στις αποφάσεις, επομένως θέλουμε να ενισχύσουμε την ελκυστικότητα των εκκαθαρίσεων εντός της Ε.Ε.», δήλωσε η Μακγκίνες.

Παράλληλα, όπως είπε, το επόμενο έτος θα προτείνει τον εξορθολογισμό του συστήματος παρακράτησης φόρου στις επενδύσεις από επενδυτές εκτός του κράτους καταγωγής τους στην Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τα βήματα που γίνονται από τη Βρετανία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού της κλάδου, ο οποίος είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό αποκομμένος από την Ε.Ε.

«Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ε.Ε., είχαμε ένα πολύ ισχυρό οικονομικό κέντρο, όμως αυτό έχει αλλάξει και η εστίαση της δουλειάς μας αλλάζει εξαιτίας αυτού. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι κεφαλαιαγορές μας δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της οικονομίας μας, καθώς βασιζόμαστε πολύ στην τραπεζική χρηματοδότηση και αυτή δεν είναι μια κατάλληλη συνθήκη».

Η AFME δημοσίευσε μια έκθεση για την πρόοδο της CMU, η οποία έδειξε ότι η Ευρώπη υστερεί περισσότερο από τις ΗΠΑ αναφορικά με τη δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής κεφαλαίων για τους επενδυτές, παρά τα πολλά νομοθετικά μέτρα στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

«Είναι ακόμη νωρίς για τη CMU. Η CMU δεν θα κατασκευαστεί εν μία νυκτί», τόνισε η Μακγκίνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News