Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 16:28
ΑΓΟΡΕΣ

Εκροές 2,8 δισ. από τις ευρωπαϊκές μετοχές – Το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους

Εκροές 2,8 δισ. από τις ευρωπαϊκές μετοχές – Το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους

Τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων του τελευταίου ένα χρόνου εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την τελευταία εβδομάδα, ως απόρροια της έντονης μεταβλητότητας, η οποία προκλήθηκε από τη μετάλλαξη Όμικρον κι από την έξαρση της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν εκροές 2,8 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό από τον Οκτώβριο του 2020 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φαίνεται ότι στράφηκαν προς τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είδαν εισροές 10,2 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. 

relates to Omicron Triggers Biggest Outflows From European Stocks in More Than a Year

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, αποτυπώνονται και στις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών, με τον MSCI Europe να διολισθαίνει κατά 5% από το ιστορικό υψηλό της 17ης Νοεμβρίου. 

Κατά το ίδιο διάστημα, ο S&P 500 στη Wall Street υποχώρησε κατά 2,5%, με αποτέλεσμα το discount των ευρωπαϊκών μετοχών να διευρύνεται στο 32%. 

European equities trade at a record discount to U.S. peers

Η εν λόγω απόκλιση, σε μεγάλο βαθμό, εξηγείται από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία απειλεί την ανάκαμψη της Ευρώπης, καθώς ήδη ορισμένες χώρες επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns.  

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μετοχές διεθνώς εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος, με τον δείκτη MSCI World να καταγράφει κέρδη 16% από τις αρχές του 2021, με τις εισροές να αγγίζουν τα 900 δισ. δολάρια. 

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός και ευρώ: Το «μπαλάκι» στη Λαγκάρντ – Μεταξύ Fed και Όμικρον

Πάουελ: Δεν μιλάμε πλέον για προσωρινό πληθωρισμό – Αλλαγή στάσης

Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσω να πάρω μέτρα για τον πληθωρισμό – «Όχι» σε αύξηση επιτοκίων το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News