Business & Finance Δευτέρα 14/02/2022, 15:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία – Ρωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ουκρανία – Ρωσία: Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος ενός πολέμου στις αγορές

Ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας στις χρηματιστηριακές αγορές διατυπώνει η Goldman Sachs, η οποία εκτιμάει ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα γεγονότα της Κριμαίας πριν οκτώ χρόνια. 

Εν μέσω του διπλωματικού αδιεξόδου, οι μετοχές σήμερα εμφανίζουν απώλειες άνω του 2%, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να εισβάλλουν στη γειτονική χώρα ανά πάσα στιγμή. 

Μάλιστα, οι γεωπολιτικές ανησυχίες επηρεάζουν και την Αθήνα, όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί στα επίπεδα των 940 μονάδων, διολισθαίνοντας κατά σχεδόν 3%. 

«Εάν κοιτάξουμε τα τελευταία επεισόδια, όπως την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, θα δούμε ότι είχαν αντίκτυπο 5% στις αγορές μετοχών. Αυτή τη φορά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος» εκτιμάει ο Peter Oppenheimer, επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας. 

Τα γεγονότα στην Κριμαία, με την εισβολή της Ρωσίας στη ουκρανική χερσόνησο, είχαν προκαλέσει διεθνή αναταραχή, προκαλώντας έντονες πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως.  

«Όταν η Ρωσία κινήθηκε εναντίον της Ουκρανίας στο α’ εξάμηνο του 2014, το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε σημαντικά» υπενθυμίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής αναλυτής της Berenberg. 

«Το ΑΕΠ επιβραδύνθηκε από 0,4% στο α’ τρίμηνο στο 0,2% το β’ τρίμηνο, προτού ανακάμψει στο 0,5% το γ’ τρίμηνο. Φυσικά η τωρινή επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη, σημειώνει με νόημα ο έμπειρος οικονομολόγος. 

Από την άλλη πλευρά, ο Schmieding προσδοκά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα μπορέσουν να ανακάμψουν σχετικά άμεσα, ιδίως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Πάντως, ερωτηματικό αποτελεί ο αντίκτυπο στον κλάδο της ενέργειας, από τη στιγμή κιόλας που η Ευρώπη βιώνει ήδη ένα ευρύ κύμα ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άνθρακα. 

Μία ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο μέσω του ουκρανικού αγωγού, θα μπορούσε να ασκήσει νέες πιέσεις στα ήδη μειωμένα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. 

Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου ενισχύθηκε σήμερα έως και 14% και έφθασε στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η τιμή των γερμανικών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας παράδοσης Μαρτίου, σημείωσε άνοδο περί του 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αναρριχηθεί εκ νέου σε υψηλό επταετίας, με τα συμβόλαια άνθρακα να κινούνται υψηλότερα κατά 1,4%, στα 115,50 δολάρια ανά μετρικός τόνος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News