Business & Finance Παρασκευή 1/12/2023, 11:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη της μεταποίησης – Επέκταση μόνο στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη της μεταποίησης – Επέκταση μόνο στην Ελλάδα

Μικρή βελτίωση κατέγραψε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης παρέμεινε σε ύφεση τον Νοέμβριο, αλλά η συρρίκνωση της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της αγοραστικής δραστηριότητας και των αποθεμάτων επιβραδύνθηκε, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών. Επιπλέον, οι απώλειες θέσεων εργασίας στα εργοστάσια σε ολόκληρη την περιοχή αυξήθηκαν για έκτο μήνα, με τη μείωση της απασχόλησης να επιταχύνεται σε εντονότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2020.

Ο δείκτης HCOB Eurozone Manufacturing PMI, που καταρτίζεται από την S&P Global, ήταν κάτω το όριο του 50,0 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για δέκατο έβδομο συνεχόμενο μήνα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα παραγωγής αγαθών. Ωστόσο, παρότι η τελευταία μέτρηση στις 44,2 μονάδες υποδηλώνει νέα έντονη επιδείνωση, είναι υψηλότερη από τις 43,1 του Οκτωβρίου και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο.

Από τις οκτώ χώρες που περιλαμβάνονται στον HCOB Eurozone Manufacturing PMI, οι έξι κατέγραψαν συρρίκνωση. Η Αυστρία ήταν η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο, και οι τρεις χώρες κατέγραψαν ηπιότερους ρυθμούς μείωσης, ενώ αυτό συνέβη και στις Κάτω Χώρες και την Ισπανία. Αντιθέτως, η ύφεση της μεταποίησης στην Ιταλία εντάθηκε. Δύο χώρες αντιστάθηκαν στην ευρύτερη τάση συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου – η Ελλάδα και η Ιρλανδία – με την πρώτη να βλέπει την ανάπτυξη να βελτιώνεται σε υψηλό τριών μηνών στις 50,9 μονάδες. Η μεταποιητική οικονομία της Ιρλανδίας σταθεροποιήθηκε μετά από συνεχόμενους μήνες πτώσης πιάνοντας μόλις τη βάση των 50 μονάδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μικρή βελτίωση στη μεταποίηση τον Νοέμβριο – Υποτονική η ζήτηση

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 13,5% του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2% το 2024 και χώρο για μέτρα στήριξης – Οι συστάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News