Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 22:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις

Γερμανία: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια σε διάρκεια δεκαετίας διαμορφώθηκαν πέρυσι οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου IW, καθώς οι φόβοι αποβιομηχανοποίησης εξακολουθούν να υποφώσκουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Οι ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν μόλις 22 δισ.ευρώ στη Γερμανία το 2023, σύμφωνα με την έρευνα.  

Η βιομηχανία εκπροσωπεί το ένα-πέμπτο της γερμανικής οικονομίας, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών συνέβαλε στο 70%, όπως δείχνουν αντίστοιχα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. Ο μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης των άμεσων επενδύσεων αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές συνθήκες στην χώρα. 

Συνολικά, οι καθαρές εκροές – η διαφορά μεταξύ των επενδύσεων από τις γερμανικές επιχειρήσεις του εξωτερικού και τις ξένες στη Γερμανία – επιβραδύνθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το ινστιτούτο στα 94 δισ.ευρώ. Ωστόσο, τα δύο προηγούμενα έτη, 2022 και 2023 , παρουσίασαν μεγαλύτερες εκροές. 

«Οι επαναλαμβανόμενες υψηλές καθαρές εκροές δείχνουν ότι αυτό δεν είναι παροδικό φαινόμενο αλλά τα πρώτα συμπτώματα μίας αποβιομηχανοποίησης», έδειξε η έρευνα. 

Το υψηλό κόστος εργασίας και άλλα κόστη καθοδηγούνται από πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτήτων τους ή και ολόκληρες τις δραστηριότητές τους σε περιοχές με φθηνότερο κόστος, όπως οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης.  

«Οι πολιτικές το μόνο που δεν κάνουν είναι να δημιουργούν ελκυστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύουν στη Γερμανία», αναφέρει ο οικονομολόγος του IW, Christian Rusche.

Αυτό έχει εν μέρει επηρεαστεί από το γεγονός ότι τα προγράμματα κρατικής χρηματοδότησης – για να βοηθηθούν εταιρείες με υψηλό ενεργειακό κόστος, φόρους ή ανεπαρκείς υποδομές – έχουν σταματήσει επανειλημμένα και χωρίς προειδοποίηση.

«Εάν οι συνθήκες του πολιτικού πλαισίου παραμείνουν ως έχουν, η αποβιομηχάνιση θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Οι άμεσες επενδύσεις μειώνονται παγκοσμίως, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το IW. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι εισροές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αυξήθηκαν κατά 120%.

Περίπου 90 δισ. ευρώ, ή περίπου τα δύο τρίτα όλων των ξένων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες, εισέρρευσαν πρόσφατα στα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως στις χώρες Μπενελούξ και στη Γαλλία.

Αντίθετα, οι ξένες εταιρείες δεν επένδυσαν σχεδόν καθόλου στη Γερμανία εκτός από το γεγονός ότι συμμετείχαν «σε μικρότερες εξαγορές ή έργα – ένδειξη της δυσμενούς θέσης» όσον αφορά τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, σύμφωνα με το IW.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Προς εξαφάνιση οι οικογενειακές επιχειρήσεις

Γερμανία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μετά από 9 μήνες

Γερμανία: «Αχτίδα ελπίδας» για την ανάπτυξη το άλμα στις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News