Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 13:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κόντρα στις προβλέψεις

Γερμανία: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κόντρα στις προβλέψεις

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα -αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι το τέλος του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων μπορεί να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει.

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW πραγματοποίησε άλμα στο -1,1 τον Οκτώβριο από το -11,4 προηγουμένως. Σημειωτέον ότι οι προβλέψεις τοποθετούσαν τον δείκτη περίπου στις -9 μονάδες. 

Αντιθέτως, η μέτρηση του ZEW για την τρέχουσα κατάσταση στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,5 μονάδες στο -79,9, αλλά ήταν καλύτερη της πρόβλεψης ότι θα υποχωρούσε στις -80,5 μονάδες.

Γερμανία: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κόντρα στις προβλέψεις-1

«Φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει το χαμηλότερο σημείο», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. «Οι αυξημένες οικονομικές προσδοκίες συνοδεύονται από την πρόβλεψη ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα μειωθούν περαιτέρω και από το γεγονός ότι πλέον περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν σταθερά βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ».

Παρότι η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά τη χειμερινή ύφεση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για το επόμενο έτος προβλέπεται ανάκαμψη. Η κυβέρνηση βλέπει την ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 1,3%, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση των μισθών βοηθούν στην αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης, αν και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν μόνο μια αδύναμη ανάκαμψη.  

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού πλήττει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια έχουν πιθανότατα φτάσει στην κορύφωσή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε λειτουργία επιπλέον μονάδα άνθρακα για την αντιμετώπιση του ψύχους

Deutsche Bank: Διπλή ύφεση στη Γερμανία – Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News