Green Economy Δευτέρα 16/10/2023, 21:59
GREEN ECONOMY

Γερμανία: Σε λειτουργία επιπλέον μονάδα άνθρακα για την αντιμετώπιση του ψύχους

Η Γερμανία έθεσε σε λειτουργία μια ανακαινισμένη μονάδα άνθρακα για να βοηθήσει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, καθώς το πρώτο ψυχρό κύμα της περιοχής εντείνεται.

Γερμανία: Σε λειτουργία επιπλέον μονάδα άνθρακα για την αντιμετώπιση του ψύχους

Μια μονάδα ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ανατολικό τμήμα της χώρας -το μπλοκ F του Jänschwalde της LEAG- τέθηκε σε λειτουργία την Κυριακή, σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης. Η μονάδα, η οποία έχει δυναμικότητα 500 MW, λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα, τέθηκε σε εφεδρεία τον Ιούλιο και τώρα είναι πλήρως διαθέσιμη για να συμβάλει στην ενίσχυση των προμηθειών. 

Η ιστορική ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους ανάγκασε τη Γερμανία να αυξήσει προσωρινά την εξάρτησή της από το ρυπογόνο καύσιμο μετά τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου. Αν και αυτό αποτελεί πλήγμα για τα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τις επιβλαβείς εκπομπές, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών για τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Η δεύτερη μονάδα της λιγνιτικής μονάδας, το μπλοκ Ε με ισχύ 500 MW, είναι επίσης έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία και μπορεί επίσης να συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε η LEAG. Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να επαναλειτουργήσει τις παλιές εφεδρικές μονάδες το χειμώνα 2024-2025.

Ένα ψυχρό κύμα έπληξε τη Βόρεια Ευρώπη τη Δευτέρα, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σε μια πρώτη δοκιμασία των ενεργειακών υποδομών της περιοχής. Αυτό περιόρισε τη χωρητικότητα του δικτύου της Γερμανίας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται για να διατηρηθούν τα εργοστάσια σε λειτουργία και τα σπίτια ζεστά.

Οι τιμές spot για τη Δευτέρα έφτασαν τα 133,70 ευρώ ανά MGh στην Epex Spot SE, την υψηλότερη τιμή εδώ και πάνω από ένα μήνα, που ωθήθηκε επίσης προς τα πάνω από τη χαμηλή ηλιοφάνεια και τον άνεμο που περιόρισε την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News